Update articol:
PROIECT EDITORIAL SUSȚINUT DE HUAWEI

Raport Assembly Research: România s-ar putea confrunta cu pierderi de 6,73 mld. euro pentru economie, dacă tehnologia 5G va fi întârziată

Raport Assembly Research, Huawei, 5G

Raport Assembly Research, Londra:

  • O întârziere de 3 ani până în implementarea 5G ar putea costa economia românească 6,73 mld. euro
  • Pierderea economică ar avea loc dacă Huawei nu va deveni un furnizor autorizat, iar operatorii ar fi obligați să excludă echipamentele acestui furnizor în termen de cinci ani
  • Eliminarea echipamentelor Huawei ar duce la o întârziere suplimentară în procesul de implementare a 5G și la costuri mai mari pentru operatori și pentru economia românească

Interzicerea și eliminarea Huawei din rețelele 5G ale României într-o perioadă de cinci ani riscă să întârzie grav planurile de implementare 5G ale operatorilor, afectând negativ economia românească cu 6,73 miliarde de euro, potrivit unui raport al Assembly Research (UK), o companie independentă de cercetare de piață.

Noul raport, realizat la solicitarea Huawei, se bazează pe estimarea că o restricție impusă asupra Huawei ar duce la o întârziere de 3 ani în implementarea 5G. Eliminarea mai devreme a echipamentelor Huawei ar duce la o nouă întârziere de lansare și la costuri mai mari pentru economie. Raportul precizează clar că orice întârziere în implementarea sistemului 5G va însemna că România nu va profita pe deplin de beneficiile în valoare de 4,3 miliarde de euro pe care Guvernul se așteaptă ca 5G să le aducă în economie până în 2025.

România a fost una dintre primele țări europene care a adoptat 5G, iar în cazul în care legislația propusă va deveni lege (și va avea ca rezultat neautorizarea Huawei), implementarea sistemului 5G nu va continua în ritmul inițial. Acest lucru va avea un impact asupra eficienței industrial și a competitivității globale, precum și asupra beneficiilor economice asociate unui start avantajos în 5G.

Din impactul economic de 6,73 miliarde de euro, ca urmare a întârzierii de 3 ani, aproximativ 1,41 miliarde de euro reprezintă valoarea unor beneficii strategice, operaționale, de consum și ale terților care se pierd în întregime. Restul sumei este reprezentată de o pierdere în întreaga economie, în general (5.32 miliarde de euro).

“Ca urmare a presiunii suplimentare asupra Huawei din partea SUA, operatorii români de telefonie mobilă ar putea suporta costuri de miliarde de euro pentru a scoate echipamentele din rețelele lor. Acest raport reafirmă că există, de asemenea, un cost ascuns în ceea ce privește economia și impactul asupra productivității pe care îl va avea o implementare întârziată a 5G, costuri pe care economia nu și le poate permite, având în vedere circumstanțele actuale”, a declarat Matthew Howett, Analist Principal & Fondator al Assembly.