Update articol:

S&P Global confirmă ratingul pe termen lung „A-“ cu perspectivă stabilă pentru Banca Internațională de Investiții

Agenția internațională de rating S&P Global a confirmat în data de 31 martie 2021 ratingul pe termen lung „A-“ cu perspectivă stabilă pentru Banca Internațională de Investiții, potrivit unui comunicat.

Printre principalii factori care au contribuit la această decizie, S&P menționează gradul „foarte ridicat” de adecvare al capitalului și un profil financiar „foarte puternic” al Băncii, o bună calitate a portofoliului de credite și a activelor, diversificarea din ce în ce mai mare a surselor și instrumentelor de finanțare, sprijinul continuu al acționarilor.

S&P subliniază că BII a reușit să îmbunătățească gradul de adecvare a capitalului datorită programului recent aprobat de capitalizare suplimentară și datorită ratelor de capital vărsat de la statele membre achitate în 2020 în cadrul acestuia.

Agenția observă că Banca a continuat să își îmbunătățească sistemele de management al riscurilor și de control al conformității. Acest fapt permite instituției să mențină o calitate ridicată a activelor, să gestioneze eficient creditele neperformante și constituie un mecanism solid de apărare împotriva consecințelor negative ale crizei economice globale cauzate de pandemia COVID-19.

S&P evaluează pozitiv abilitatea BII de a atinge toate obiectivele strategice de suport al creditelor în ciuda unui mediu extern dificil și a unei volatilități ridicate a pieței. Banca a cunoscut o creștere de 16% a creditării directe, menținând o calitate ridicată a portofoliului de credite.

Agenția afirmă că abilitatea din ce în ce mai mare a instituției de a atrage fonduri pe piețele de capital, expansiunea bazei sale de investitori și o tendință continuă și puternică de reducere a costurilor finanțării au jucat un rol important în decizia de confirmare a ratingului. Aceasta include și programul MTN înregistrat de BII în 2020 la Bursa de Valori din Dublin.

S-a observat, de asemenea, că nivelele de lichiditate și calitatea activelor de trezorerie rămân ridicate. La sfârșitul anului 2020, cota instrumentelor cu rating „A-AAA” din portofoliul de trezorerie constituia 68%. Banca Internațională de Investiții intenționează să ridice acest indicator la 75% în următorii doi ani.

„Confirmarea ratingului „A-” pentru creditele pe termen lung cu perspectivă stabilă în aceste momente dificile pentru întreaga lume financiară transmite un semnal important cu privire la stabilitatea și credibilitatea Băncii noastre, precum și cu privire la corectitudinea strategiei noastre”, a comentat Alexandru Florescu, Vicepreședintele Consiliului Director al BII și CFO, „sunt convins că această decizie va fi primită pozitiv de către comunitatea financiară globală, investitorii, clienții și partenerii noștri. Acest fapt ne va oferi mai multe oportunități de a crește volumul suportului pe care ni-l oferă statele noastre membre”.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (13/04/2021)

Desfasurare conferinta telefonica investitori si analisti 13 Aprilie 2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (13/04/2021)

Ziua Investitorului Bittnet - 15 Aprilie 2021

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (13/04/2021)

VAN la data de 31 martie 2021

ALTUR S.A. (ALT) (13/04/2021)

Completarea ordinii de zi a AGOA si AGEA din data de 27/28.04.2021

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (13/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 06.04.2021 - 12.04.2021