Update articol:

Studiu Mazars: Doar 4% din companiile listate aplică 100% Codul de Guvernanță Corporativă al BVB

*20% dintre emitenți au implementat Codul în proporție de peste 80%, însă 28% din companii sunt sub nivelul de 50%
*Cel mai puțin implemntate recomandări – legate de responsabilități, o politică de previziune, o politică de remunerare, o politică de distribuie a profitului

Numai 4% din companiile listate la Bursa de Valori București aplică 100% Codul de Guvernanță Corportivă, arată un studiu Mazars. Potrivit acestuia, 20% dintre emitenți au implementat Codul în proporție de peste 80%, însă 28% din companii sunt sub nivelul de 50%.

Mazars a evidențiat că 41% dintre companiile analizate au îmbunătățit conformarea la Codul de Guvernanță Corporativă în 2018 față de 2017, în timp ce 15% au înregistrat un regres.

Răzvan Butucaru, Partener Mazars România, a spus: „Observăm o îmbunătățire a implementării guvernanței corporative, in 2018 față de 2017, și o conștientizare a necesității de a avea guvernanță corporativă, însă foarte multe companii sunt tributare mentalității “dacă trebuie, bine, dacă nu, nu”. Însă, credem că guvernanța corporativă poate crea valoare adăugată pe termen lung, poate crește apetitul investitorilor, poate ajuta la dezvoltarea companiilor, inclusiv înafara granițelor.”

Studiul mai arata că emitenții cu o vechime de peste 10 ani pe bursă implementează guvernanța corporativă într-o proporție mai mică decât cele mai noi, mai arată studiul.

 BVB a lansat, în 2015, un nou Cod de Guvernanță Corporativă, elaborat cu ajutorul unui grant BERD de 300.000 de euro. Codul BVB este elaborat pe principiul „Aplici sau explici” și are patru secțiuni – responsabilități, risk manegement, remunerare și motivare și relația cu investitorii.

În topul recomandărilor neimplementate din Cod se află cele legate de responsabilități (53%), crearea de valoare adăugată prin relația cu investitorii (48%), politica de remunerare (45%). Conform Mazars, companiile de la BVB nu stau prea bine la capitolele politică de previziune sau politică de distribuire a dividendelor.

Conform oficialilor Mazars, politica de remunerare presupune o prezentare a structurii remunerației ale organelor de conducere și ale consiliilor, care să arate care sunt principilile din spatele remunerării – fixă și variabilă, să specifice durata mandatului directorului executiv, perioada de preaviz și care este compensarea pentru CEO în caz de terminare a mandatului – “golden parachute”. 

Ileana Botez, vicepreședinte al Asociației Administratorilor Independenți, a precizat, însă, că neconformarea în ce privește politica de remunerare este o problemă și în țările dezvoltate, nu numai în țara noastră.

În ceea ce privește relația cu investitorii, o altă recomandare care a înregistrat un regres în implementare în 2018 față de 2017, 21% dintre companii au motivat faptul că nu organizează întâniri cu investitorii prin faptul că acest lucru nu le-a fost solicitat explicit.

În ce privește recomandările cu implementare redusă, oficialii Mazars spun că explicația companiilor a fost că nu există obligații legale explicite.

Lucian Anghel, Președintele CA al Bursei de Valori București, a declarat: “Guvernanța Corporativă poate aduce beneficii pe termen lung atât în relația companiilor cu investitorii, cât și în procesele interne ale companiilor. Vom susține și în viitor orice proiect care vizează implementarea Guvernanței Corporative în companiile listate”.

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (16/01/2025)

Procedura privind plata fractiilor rezultate din operatiunea de consolidare

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Tranzactii intre parti afiliate - DEER - EFSA

STK EMERGENT (STK) (16/01/2025)

Calendar financiar 2025

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (16/01/2025)

Disponibilitate vot on-line AGA 5 februarie 2025