Update articol:

SUA: Casa Albă spune că se așteaptă ca inflația să fie „extraordinar de ridicată” în noul raport

SUA sursa Pixabay

Administrația Biden se pregătește pentru raportul cheie de marți privind inflația pentru consumatori, care va arăta că prețurile în SUA au crescut în martie, deoarece asaltul Rusiei asupra Ucrainei a determinat majorarea prețurilor la energie, scrie CNBC.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luni că raportul anterior al Departamentului Muncii – care arăta că prețurile au crescut într-un ritm dramatic în februarie – nu a inclus cea mai mare parte a creșterii costurilor petrolului și gazelor cauzate de invazia neprovocată a Kremlinului.

„Ne așteptăm ca inflația totală a IPC din martie să fie extraordinar de ridicată, din cauza creșterii prețurilor lui Putin”, a spus Psaki reporterilor.

„Ne așteptăm la o diferență mare între inflația de bază și cea generală”, a continuat ea, „care reflectă perturbările globale de pe piețele energetice și alimentare”. (Inflaţia generală include mărfuri precum alimente și energie şi este diferită de inflația de bază, care exclude prețurile la alimente și energie. Alimentele și energia nu sunt incluse în inflația de bază, deoarece prețurile lor sunt volatile).

Biroul de Statistică a Muncii va publica marți actualizarea sa din martie a indicelui prețurilor de consum sau IPC. IPC este instrumentul pentru măsurarea inflației într-un coș de bunuri și servicii pe care americanul obișnuit le-ar cumpăra – de la ouă și lapte până la telefoane mobile și benzină fără plumb.

Economiștii iau în considerare două versiuni ale datelor IPC: versiunea principală care include toate prețurile cu care se confruntă consumatorii și un așa-numit IPC de bază care exclude fluctuațiile adesea volatile ale prețurilor la alimente și energie.

Casa Albă spune că anticipează o diferență mai mare decât în ​​mod normal între cele două versiuni din cauza creșterii anormale a prețurilor la gaze care a avut loc luna trecută. Prețul unui galon de benzină obișnuită fără plumb a atins un record de 4,33 dolari pe 11 martie, potrivit Asociației Americane de Automobile.

De atunci, prețul a scăzut la 4,11 USD pe galon, potrivit AAA.

„Uneori, prețurile la gaz au fost cu mai mult de un dolar peste nivelurile de dinaintea invaziei, astfel încât creșterea cu aproximativ 25% a prețurilor la gaz va determina majorarea inflației”, a spus Psaki.

Datele Departamentului Muncii au arătat de câteva luni că creșterile prețurilor de la an la an au atins niveluri nemaivăzute de când Ronald Reagan se afla în Biroul Oval. Inflaţia din februarie a arătat că indicele de referință al inflației de consum a crescut cu 7,9% în ultimele 12 luni, cel mai ridicat nivel din ianuarie 1982.

Raportul din martie urmează să fie difuzat marți, la 8:30 a.m. ET.

Secretarul de presă a menționat că președintele Joe Biden a luat mai multe măsuri pentru a ajuta la scăderea costurilor energiei, inclusiv o mișcare de a elibera aproximativ 1 milion de barili de petrol pe zi din Rezerva strategică de petrol a națiunii.

În ultima zi a lunii martie, Biden l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin pentru cea mai recentă creștere a costurilor energiei. „Mulți oameni nu mai cumpără petrol rusesc în întreaga lume. Am interzis petrolul importat de Rusia aici, în America, republicanii și democrații din Congres au cerut asta și îi susțin. A fost lucrul corect de făcut”, a spus Biden pe 31 martie.

„Dar așa cum am spus atunci, va avea un cost”, a adăugat președintele. „Pe măsură ce petrolul rusesc iese de pe piața mondială, oferta de petrol scade și prețurile cresc. Acum, creșterea prețurilor lui Putin îi lovește pe americani la pompă”, a mai spus Biden.

 

BVB | Știri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (28/11/2022)

Completarea Convocatorului AGEA, convocata pentru data de 15/16 decembrie 2022

SOCEP S.A. (SOCP) (28/11/2022)

Plata dividend conform Hotarare AGOA 27.09.2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022