Update articol:

 TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România a investit aproape 3 milioane lei pentru stația de pompare Timiș Trei Ape

TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România a finalizat de curând una dintre cele mai importante lucrări de investiții, cu un buget de aproape 3 milioane  RON, pentru a sprijini România să atingă țintele europene privind cota de energie verde, arată un comunicat de presă.

Stația de pompare Timiș Trei Ape, parte a sistemului hidroenergetic din Caraș Severin a beneficiat de un al doilea transformator și de încă o pompă multietajată, modernă, de fabricație Sulzer. Menționăm faptul că această stație are rol atât în transportul apei pentru producția de energie verde, dar și pentru a furniza apă industriei din zonă, dar și Uzinei de apă, pentru potabilizarea acesteia, în vederea alimentării cu apă a locuitorilor din municipiul Reșița.

Prin montarea unui al doilea transformator este asigurată atât exploatarea în siguranță a stației de pompare, dar servește și ca o siguranță în alimentarea cu energie electrică a comunei Brebu Nou – Garana.

Cu noua achiziție, apa este pompată din lacul de acumulare Timiș Trei Ape până în Canalul Semenic, la o înălțime de 212 metri. Gravitațional volumul de apă este procesat astfel în Centralele Hidroenergetice Crăinicel 2, Breazova și Grebla.

 Avantajele investiției:

  • procesarea unui volum suplimentar de peste 1000 mc/h în centralele proprii;
  • spor de producție de energie verde de aproape 1 MW/h;
  • posibilitatea de a suplimenta alimentarea cu apă pentru industriale, dar și pentru locuitorii municipiului Reșița.
  • sporirea siguranței în alimentarea cu energie electrică a comunei Brebu Nou – Gărâna.

Peste 560 000 de locuințe alimentate cu energia verde produsă de sistemul hidroenergetic din Caraș Severin, într-o singură lună

Având în vedere producția de energie verde produsă de centralele hidroenergetice Crăinicel 1, Crăinicel 2, Breazova și Grebla în luna iulie 2020, suplimentarea de 1 MWh/luna, raportată la numărul de locuințe care ar fi putut fi alimentate, energia verde produsă ar fi aprins becul în aproape 568.641 de locuințe, care consumă în medie 14 kW/zi într-o perioadă friguroasă.

În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziționat 100% pachetul de acțiuni al companiei care deținea sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Timiș Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare și o productie de circa 70GWh/an.

Stația de pompare de la barajul Timiș Trei Ape a fost dat în folosință în anul 1970, are forma unui trifoi, în suprafața de 45 ha, cu un volum de aproape 4,5 mil. mc și o adâncime a apei la baraj de 30 m. Lacul Timiș Trei Ape este situat într-unul dintre frumoasele peisaje ale Semenicului, la  altitudinea de 835 m, în Depresiunea Gărâna.

Lacul își întinde undele pe cele trei pâraie care îl alimentează și în bazinetul cărora s-a format: 2 km pe pârâul Brebu, 4 km pe pârâul Semenic și 3 km pe pârăul Grădiște.

BVB | Știri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (30/01/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 23 ianuarie - 27 ianuarie 2023

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023