Companiile de stat ruse Rosneft și Gazprom vor putea livra petrol către țări terțe în cadrul unei ajustări a sancțiunilor Uniunii Europene agreate de statele membre în această săptămână, menită să limiteze riscurile la adresa securității energetice globale, potrivit Reuters.
Marile case de comerţ precum Vitol, Glencore și Trafigura, precum și marile companii petroliere Shell și Total au încetat să tranzacționeze petrol rusesc pentru terți, invocând sancțiunile UE, inclusiv restricții privind asigurările.
Achizițiile de țiței rusesc maritim de către companiile UE și exportul acestuia în țări terțe sunt permise, dar în temeiul modificărilor aduse sancțiunilor împotriva Rusiei, care au intrat în vigoare vineri, plățile legate de astfel de transporturi nemaifiind interzise.
„În vederea evitării oricăror potențiale consecințe negative pentru securitatea alimentară și energetică în întreaga lume, UE a decis să extindă scutirea de la interdicția de a se angaja în tranzacții cu anumite entități deținute de stat în ceea ce privește tranzacțiile cu produse agricole și transportul petrolului către țări terțe”, a anunţat UE.
Surse din cadrul caselor de comerț au declarat pentru Reuters că restricțiile UE ar fi făcut ca China și India să cumpere petrol prin intermediul unor comercianți privați mai mici, iar comerțul rusesc cu petrol să migreze în zone gri, cu asigurări slabe împotriva accidentelor și cu transport asigurat cu nave mai vechi.