Update articol:

Un tribunal francez recunoaşte oficial „sindromul turbinei”; un cuplu francez câştigă lupta în instanţă, după ce a acuzat că un parc eolian le-a afectat sănătatea

eoliana

Un tribunal francez a recunoscut oficial „sindromul turbinei”, după ce un cuplu s-a plâns că sănătatea le-a fost afectată de locuirea în apropierea unui parc eolian, potrivit The Guardian. În ceea ce se crede a fi prima hotărâre de acest gen din Franța, belgienii Christel și Luc Fockaert au primit o despăgubire de peste 100.000 de euro de la un judecător din Toulouse, potrivit The Guardian.

Cuplul a susținut că s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, insomnie, nereguli ale inimii, depresie, amețeli, vertij și greață timp de mai bine de doi ani, insistând că acestea au fost cauzate de șase turbine eoliene instalate la 700 de metri de casa lor, la Fontrieu, în Tarn, sudul Franței.

Turbinele fuseseră instalate în 2008. Cu toate acestea, s-a raportat că problemele de sănătate ale cuplului au început cinci ani mai târziu. Familia Fockaert credea că acest lucru se datora faptului că pădurile dintre proprietatea lor și cea mai apropiată turbină au fost tăiate.

Ei au spus că zgomotul produs este „comparabil cu o mașină de spălat care se învârte continuu”, iar „luminile albe intermitente” de pe turbine sunt deosebit de dăunătoare sănătății lor.

„Nu am înțeles imediat, dar încetul cu încetul ne-am dat seama că problema vine de la turbine”, a spus Christel Fockaert, adăugând: „Turbinele clipesc la fiecare două secunde… a trebuit să avem lumini exterioare pentru a contracara efectul blițurilor.”

Cuplul s-a mutat din zonă în 2015 și a spus că problemele lor de sănătate au dispărut la scurt timp după aceea. Medicii nu au reușit să găsească nicio problemă de sănătate, dar un expert al instanței a spus că sindromul turbinei a fost identificat anterior de cercetări științifice.

Cu toate acestea, un studiu australian a constatat că boala atribuită turbinelor eoliene ar fi, mai degrabă, un efect al panicii provocate de avertismentele activiștilor privind anumite probleme de sănătate care ar putea apărea în timp. Cercetătorii au arătat că sindromul este „un fenomen sociologic” și că acordarea unui nume precum „sindromul turbinelor eoliene” sau „boala vibro-acustică” a fost un factor-cheie în răspândirea sa. Alte studii din Europa, Canada și SUA au negat, de asemenea, presupusul „sindrom” – care nu este recunoscut din punct de vedere medical.

Cazul Fockaerts a fost inițial respins din instanță în ianuarie anul trecut, dar aceștia au făcut recurs, spunând că judecătorul a ignorat rapoartele experților pe care le comandaseră.

Companiile energetice Sasu, Margnes Energie și Sasu Singladou Energie, care administrează parcul, au fost obligate să plătească cuplului o despăgubire în valoare de 110.000 de euro. După proces, acestea au schimbat viteza și luminile celor șase turbine.

Alice Terrasse, avocatul cuplului, a declarat pentru televiziunea franceză: „Este un caz neobișnuit și, din câte știu eu, nu a existat niciun precedent”.

Se așteaptă ca decizia instanţei să declanșeze un val de plângeri, dar Terrasse a avertizat împotriva altora care încearcă să profite de victoria lui Fockaerts. „Acest caz nu poate fi reprodus. Acest parc (eolian) a creat probleme neobișnuite din cauza configurației sale, dar fiecare caz este diferit și ar trebui examinat diferit.”

Ea a adăugat că hotărârea ar trebui să servească drept avertisment pentru acele companii care înființează parcuri eoliene şi care ar trebui să reflecteze cu atenție asupra impactului acestora asupra populației locale.

Emmanuel Forichon, de la colectivul de mediu Toutes Nos Énergies – Occitanie Environnement (All our Energy – Occitanie Environment) a declarat că decizia este „importantă și curajoasă”.