Implicarea socială generează și mult dorita stabilitate în domeniu
Liviu Popovici, președintele Romanian Bookmakers – Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România este de părere că doar prin responsabilitate și implicare la nivel social, industria de gambling din țara noastră se poate dezvolta durabil.
„Dialogul și colaborarea cu legiuitorii conduc către iniţiative de modernizare a cadrului de reglementare, cu efectele dorite asupra operatorilor de jocuri, a autorităților, clienților, spre protecţia celor din urmă, în special, a persoanelor vulnerabile, precum și spre îmbunătăţirea percepţiei asupra acestei industrii.”
În plus, în opinia domniei sale, „doar cei care vor pune accent pe dezvoltare, mai ales în sensul digitalizării, vor fi inovativi și responsabili vor reuși în acest domeniu”.
Reporter: Domnule Popovici, care sunt problemele pe care le confruntă piața de gambling din România în acest an? Și ce soluții de rezolvare vedeți?
Liviu Popovici: Nu trece un an în care să nu ia naștere o iniţiativă legislativă cu posibil impact restrictiv sau împovărător asupra noastră. Nici ultimul an nu a făcut excepție de la această regulă. Cele mai multe provocări pe care le-a înfruntat recent industria au provenit mai mult din zone colaterale legislaţiei specifice. Spre exemplu, conformarea operatorilor la Regulamentul General de Protecţia a Datelor, transpunerea pe plan naţional a Directivei CE 849/2015, respectiv proaspăta Lege 129/2019 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor, măsurile fiscale instituite prin OUG 114/2018, precum şi impunerea restricțiilor în zona publicităţii şi a marketingului. Recent, am adăugat pe această listă noi proiecte legislative de limitare a activităţii operatorilor de jocuri de noroc aflate, în prezent, în dezbatere în Parlament şi care generează un nivel mare de impredictibilitate. Faptul că apar denotă că percepția asupra acestei industrii nu ne este favorabilă și că trebuie să lucrăm mai mult la îmbunătățirea imaginii. Cum putem să determinăm această schimbare? Printr-un mesaj unitar al întregii industrii, prin implicare, coeziune și dorința de a urmări același scop: stabilitatea pe care cu toții ne-o dorim. Am convingerea că dialogul și colaborarea între legiuitor şi reprezentanţii industriei conduc la iniţiative de modernizare a cadrului legislativ, cu efecte pozitive asupra celor trei stakeholderi principali, clienţi, autorităţi si organizatori de jocuri de noroc, spre protecţia jucătorilor și a persoanelor vulnerabile şi, în final, spre îmbunătăţirea percepţiei despre care aminteam mai devreme.
Reporter: Cum a influențat piața de profil apariția OUG 114?
Liviu Popovici: Ordonanța 114 a impactat în mod special sectorul de slot-machines și pe cel de jocuri de noroc la distanță. Efectele implementării acesteia nu sunt pregnante pentru moment, însă e drept că încă e devreme, sunt abia câteva luni de la intrarea în vigoare a acesteia. Doar o parte din aparatele slot-machines a fost subiectul autorizării pe noile condiții financiare și încă nu se resimte o contracție reală în piață. Cel mai probabil, vom vedea o polarizare și mai mare a industriei de slot-machines, cu reducerea numărului de organizatori, atât prin ieșirea de pe piață a unora, dar si prin fuziuni sau achiziții.
Reporter: Cum vedeți piața jocurilor de noroc în perspectivă?
Liviu Popovici: Nu mă feresc să afirm că am intrat pe un drum pozitiv, cu o evoluție vizibilă a pieței și, totodată, cu înscrierea ei în rândul celor mai moderne și mature piețe, nu numai din Europa, ci și din întreaga lume. Deși încă în dezvoltare, apreciez nivelul tot mai ridicat de maturitate și profesionalism al acesteia. Sigur că încă mai sunt aspecte perfectibile și am să fac referire la nevoia de implicare socială mai amplă a fiecărui operator în parte, dar per ansamblu, asistăm la o evoluție a pieței. Facem mai mult pentru conștientizare, pentru educare, adică pentru creșterea gradului de responsabilizare a operatorilor, iar cel mai bun exemplu îl constituie Asociația Joc Responsabil, expresia cea mai bună a maturizării industriei. Cu riscul să mă repet, subliniez din nou că fiecare dintre noi trebuie să se implice pentru că doar de noi depinde viitorul industriei. Implicarea socială generează și mult dorita stabilitate în domeniu.
Reporter: În ce proiecte se regăsește Romanian Bookmakers implicat și ce așteptări are?
Liviu Popovici: Cel mai important proiect derulat de Romanian Bookmakers este, fără dubii, “Joc Responsabil”. Promovăm ideea de mediu responsabil de distracție și de percepere a jocurilor de noroc doar ca mijloc de divertisment. Mergem în paralel atât cu învățatul, întrucât nu a existat în România o cultură a jocului responsabil, cât și cu dezvoltarea și materializarea proiectelor pe care le-am inițiat prin intermediul Asociației Joc Responsabil. De cealaltă parte, referindu-mă la reprezentarea sectorului de pariuri în cotă fixă, mai exact a membrilor noștri, Romanian Bookmakers a intensificat dialogul cu legiuitorii în privința proiectelor de lege care ne impactează, dar, în paralel, căutam activ să aducem îmbunătățiri cadrului legislativ actual în sensul modernizării acestuia. Împreună cu o comunicare mai bună pe ceea ce înseamnă industria de pariuri, pe programele pe care le derulează, sperăm să îmbunătățim percepția despre noi și să întărim dialogul cu autoritățile.
Reporter: Care credeți că sunt oportunitățile din prezent alte pieței de gambling din România?
Liviu Popovici: Dezvoltarea de noi produse și creșterea nivelului de digitalizare a activității. Sunt de părere că dezvoltarea de noi produse, creșterea calității serviciilor oferite și accentul pus pe digitalizare vor fi factorii diferențiatori în această piață. Doar cei care se vor adapta acestor trenduri, vor fi inovativi și se vor implica social, vor reuși în acest domeniu.