Update articol:

Alexe: Garda de Mediu a amendat primăria Capitalei şi primăriile de sector pentru neimplementarea măsurilor asumate

Sursa foto: facebook.com/Costel.Alexe

Ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a afirmat sâmbătă că toate măsurile asumate de către Primăria Generală a Capitalei pentru a reduce poluarea aerului în Bucureşti “sunt zero sau aproape de zero” şi aceasta şi primăriile de sector au fost amendate cu 75.000 lei de către comisarii Gărzii de mediu, pentru neimplementarea măsurilor asumate în Planul integrat de calitate al aerului, potrivit Agerpres.

“Aş vrea să vă spun foarte clar, în momentul de faţă scrie în Planul integrat de calitate al aerului, asumat de Primăria Generală a Capitalei, că sursa principală pentru poluarea aerului din Bucureşti o reprezintă traficul auto. Până în acest moment, toate aceste măsuri, asumate de către Primăria Generală a Capitalei şi de doamna primar Gabriela Firea pentru a reduce poluarea aerului în Bucureşti, sunt zero sau aproape de zer”, a declarat Alexe.

Acesta a anunţat că Primăria Generală a Capitalei şi primăriile de sector au fost amendate cu 75.000 lei de către comisarii Gărzii de mediu pentru neimplementarea măsurilor asumate în Planul integrat de calitate al aerului.

De asemenea, a explicat Alexe, “în acest moment, Planul integrat de calitate al aerului din Bucureşti are 20 de măsuri, din care până acum şase nu au fost implementate deloc, plus că în momentul de faţă sunt măsuri care au termen de finalizare în 2020, 2021 şi 2022. Comisarii Gărzii de mediu au evaluat faptul că doar 40% din tot ce şi-a asumat Primăria Generală a Capitalei ca măsuri pentru reducerea poluării din Bucureşti au fost operaţionalizate şi implementate”.

“Comisarii Gărzii de mediu au sancţionat cu amenzi Primăria Generală a Capitalei şi primăriile de sector pentru neimplementarea acestor măsuri pe care şi le-au asumat în Planul integrat de calitate al aerului. Pentru că, dacă am avea acest control asupra traficului din Bucureşti, dacă am avea o salubrizare eficientă a străzilor din Bucureşti şi dacă am avea şi un control mai bun asupra tuturor acestor arderi necontrolate, cu siguranţă calitatea aerului din Bucureşti ar fi una mult, mult mai bună”, a afirmat ministrul interimar al Mediului.

Oficialul a explicat că episodul din Bucureşti de poluare aerului de duminică spre luni a fost rezultatul unui cumul de factori.

“Din păcate, Bucureştiul în mod frecvent în ultima perioadă este supus unor astfel de episoade de poluare a aerului. Din păcate, spun acest lucru pentru că am avea un aer mult mai curat dacă măsurile asumate de Administraţia publică locală, Primăria Generală a Capitalei din Planul integrat de calitate al aerului ar fi implementate, nu am avea atât de multe surse de poluare, şi duminică seara, din păcate, nici condiţiile meteo nu au ajutat la dispersia poluanţilor de pe cerul Capitalei. Aceleaşi episoade de poluare au avut loc în ultimul timp în Bucureşti, mai ales în perioadele în care avem calm atmosferic şi viteze reduse ale vântului”, a spus Alexe.

Acesta a adăugat că autorităţile au toleranţă zero faţă de toţi cei care depozitează neconform deşeurile, le incendiază, sau nu respectă reglementările legale în vigoare în ceea ce priveşte protecţia mediului.

“Este foarte important pentru noi, fie că vorbim de Bucureşti şi împrejurimile lui, sau de toate celelalte oraşe ale României. Vom reveni cu controale ori de câte ori va fi cazul, săptămânal, până la remedierea situaţiei”, a mai afirmat ministrul interimar.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a participat sâmbătă la lansarea campaniei “România plantează pentru mâine”, care are a avut loc în Parcul Natural Văcăreşti. Campania OMV Petrom se desfăşoară în parteneriat cu ministerul şi şase ONG-uri de mediu. 

BVB | Știri BVB