Update articol:

ANPC, în control la un cămin pentru vârstnici al DGASMB: “Cum presupun că nu au fost serviți niciodată gândaci în meniu, înseamnă că aceștia doar au infestat bucătăria” (Horia Constantinescu)

În data de 8 aprilie 2022, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București (CPCMB) a realizat o amplă acțiune de control la cantina din incinta Centrului Rezidențial “Sf. Teodora” din Bucuresti, din sectorul 4 al Capitalei, centrul aparținând Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu.

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București pare o formă de antrenament a sistemului imunitar a celor pe care ne imaginăm că îi asistă. Cum presupun că nu au fost serviți niciodată gândaci în meniu, înseamnă că aceștia doar au infestat bucătăria.

Mizeria și lipsa de igienă par ingrediente de bază în blocul alimentar controlat.

Strigător la cer este faptul că peste tot pe unde Autoritatea noastră a trecut, în ultima perioadă, lucrătorii de acolo s-au mobilizat și, în cea mai mare parte dintre locații, au reușit să și facă curat.

Deci se poate.

Nu există, din păcate, în actele normative, amenzi pentru nepăsare, dezinteres sau nesimțire.

Trebuie să mulțumesc colegilor pentru fermitate și determinarea de a sancționa și a lua măsurile ce s-au impus.

Concluzia ultimelor acțiuni de control este că, din leagăn până la patul bolnavului, trecând prin bucătărie, cu autobuzul eventual, toate lucrurile sunt tratate cu nepăsare” – Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Comisarii CPCMB au aplicat o amendă contravențională de 10.000 lei și au dispus măsura de oprire temporară a prestării de servicii alimentare până la remedierea deficiențelor și, de asemenea, au propus închiderea temporară a unității pe o perioadă de până la 6 luni.

Câteva dintre neregulile importante constatate de comisari sunt:

– Infestație cu gândaci atât a spațiilor de preparare a hranei, cât și a celor de depozitare și a anexelor

– Utilizarea unor ustensile de bucătărie depreciate și neigienizate

– Prezența pavimentului neigienizat

– Existența unor suprafețe neigienizate în bucătărie (partea superioară a frigiderelor)

– Existența unor plăci de plafon din ghips-carton fisurate și rupte

– Existența unor chedere de la frigidere neigienizate și dislocate.