Update articol:

Ce au spus elitele lumii la Forumul Economic Mondial de la Davos

* Jamie Dimon, J.P. Morgan Chase: Singura bulă a pieței financiare este cea a datoriei suverane
*Ray Dalio: „Numerarul este gunoi”
*Președintele SUA, Donald Trump, l-a comparat pe CEO-ul Tesla, Elon Musk, cu Thomas Edison
*Angela Merkel: Conflictul din Libia ar putea avea ramificații similare războiului din Siria
*Activista Greta Thunberg și-a reiterat mesajul despre urgența rezolvarii crizei climatice
*Fostul vicepreședinte al SUA, Al Gore, a comparat criza climatică cu evenimente istorice, precum 9/11

Criza schimbărilor climatice a fost tema centrală la Forumul Economic Mondial din stațiunea de schi Davos, Elveția, scenă a încleștărilor între activiști și critici.

Piețele financiare supraîncălzite și acordurile comerciale au fost, de asemenea, pe ordinea de zi, la summit-ul din acest an, unde au fost convocați liderii politici și de afaceri din lume.

*Donald Trump

Președintele american Donald Trump l-a asemănat pe Elon Musk, CEO-ul Tesla, cu inventatorul Thomas Edison, numindu-l unul dintre „marile genii” ale lumii. El a spus, într-un interviu pentru CNBC, că „trebuie să ne protejăm geniul”.

Comentariile lui Trump au venit după o creștere recentă a acțiunilor lui Tesla.

Davos 2020: Trump îndeamnă țările să „își pună propriii cetățeni pe primul loc”, promovând succesul economic al SUA (VIDEO)

*George Soros

Miliardarul George Soros l-a atacat pe Trump, avertizând că economia Statelor Unite s-ar putea îndrepta spre calamitate, ca urmare a eforturilor președintelui de a umfla afacerile americane și cotațiile acțiunilor înainte de alegerile din 2020.

“Bursa, care sărbătorește deja succesul militar al lui Trump, se îndreaptă spre noi culmi”, a spus el la o cină informală la Davos. „Dar o economie supraîncălzită nu poate fi menținută în fierbere prea mult timp. Dacă toate acestea s-ar fi întâmplat mai aproape de alegeri, ar fi asigurat realegerea lui (…). Problema lui este că alegerile sunt încă la 10 luni distanță, iar într-o situație revoluționară, aceasta este cât o viață întreagă”, a spus Soros.

George Soros: Trump „este un escroc și un narcisist, care dorește ca lumea să se învârtă în jurul lui”

*Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat liderii de afaceri și politici că conflictul din Libia ar putea avea ramificații similare războiului din Siria.

„Trebuie să fim vigilenți”, a spus ea, sugerând că luptele continue în țara nord-africană ar putea duce la un val similar de refugiați care fug din conflict și vin în Europa, așa cum s-a întâmplat în Siria în ultimii cinci ani.

*Greta Thunberg

Activista adolescentă Greta Thunberg și-a reiterat mesajul cu privire la criza climatică de la forumul de anul trecut. Ea a spus: „Casa noastră este încă în foc”. Ea a transmis elitelor mondiale  și că inacțiunea lor „alimentează flăcările”.

Suedeza de 17 ani a îndemnat publicul WEF să „acționeze ca și cum ți-ai iubi copiii mai presus de toate celelalte”.

Thunberg a spus că companiile și guvernele ar trebui să se dedice reducerii emisiilor și renunțării la combustibilii fosili.

Greta Thunberg la Davos 2020: Nu ați făcut nimic să combateți schimbările climatice (VIDEO)

*Al Gore

Fostul vicepreședinte al SUA, Al Gore, a comparat criza climatică cu evenimente istorice precum atacurile teroriste din 11 septembrie.

El a spus că criza climatică este „mult mai gravă” decât mulți își dau seama și se intensifică „mult mai repede” decât au apreciat oamenii. El a descris-o drept o „provocare a imaginației noastre morale”.

*Jamie Dimon

Jamie Dimon, directorul general al J.P. Morgan Chase, a declarat că singura bulă a pieței financiare pe care o vede acum este cea a datoriei suverane.

„Momentan oamenii cred că băncile centrale din întreaga lume pot face tot ce își doresc. Nu pot”, a spus pentru CNBC, adăugând: „Sunt inteligenți, analizează toate faptele și încearcă să își dea seama ce să facă. Dar [inflația] va fi marea surpriză negativă. ”

*Ray Dalio

Ray Dalio, fondatorul firmei de investiții Bridgewater Associates, a declarat că el consideră că „numerarul este gunoi” și că investitorii nu ar trebui să rateze puterea pieței actuale. „Toată lumea simte că ratează șansa, așa că toată lumea vrea să intre (n.n. pe piață)”, a spus Dalio, la CNBC.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (06/04/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGOA convocata pentru data de 28/29.04.2020

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (06/04/2020)

Litigii pe rolul instantelor judecatoresti

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (06/04/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGOA convocata pentru data de 28.04.2020

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (06/04/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 30.03.2020-03.04.2020

PREBET SA AIUD (PREB) (06/04/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014