Update articol:
Pentru scandalul manipulării emisiilor poluante,

Comisia americană pentru valori mobiliare dă în judecată Volkswagen pentru”fraudă masivă” asupra investitorilor

Sursa Facebook

Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC – Securities and Exchange Commission) a acționat în judecată Volkswagen AG și pe fostul său director executiv, Martin Winterkorn, în legătură cu scandalul manipulării emisiilor poluante, acuzând compania că a comis o “fraudă masivă” asupra investitorilor din S.U.A, potrivit Reuters.

SEC a declarat în plângerea sa civilă depusă la San Francisco la sfârșitul zilei de joi că din aprilie 2014 până în mai 2015, Volkswagen a emis mai mult de 13 miliarde de dolari în obligațiuni și titluri garantate cu active pe piețele americane într-un moment în care directorii executivi știau că mai mult de 500.000 vehiculele diesel depășesc cu mult limitele legale ale emisiilor vehiculelor.

Volkswagen “a câștigat sute de milioane de dolari prin emisiunea titlurilor la cote mai atractive pentru companie”, a declarat SEC, adăugând că VW “a mințit în mod repetat și a indus în eroare investitorii, consumatorii și autoritățile de reglementare din Statele Unite, ca parte a unei scheme ilegale de a-și vinde vehiculele și obligațiuni corporative și alte titluri de valoare de miliarde de dolari în Statele Unite“.

Procesul încearcă să îi interzică lui Winterkorn să se angajeze în calitate de ofițer sau director al unei companii publice din S.U.A. și să recupereze câștigurile obținute ilegal plus penalități și dobânzi.

Winterkorn, care a demisionat după câteva zile după ce scandalul a devenit public în septembrie 2015, a fost trimis în judecată de procurorii din SUA în 2018 și a fost acuzat de conspirație pentru a acoperi înșelăciunea emisiilor de motorină din Germania. El rămâne în Germania.

Volkswagen a afirmat într-o declarație că plângerea SEC “este defectuoasă din punct de vedere legal, iar Volkswagen o va contesta viguros. SEC a făcut o plângere fără precedent referitoare la valori mobiliare vândute numai investitorilor sofisticați care nu au suferit prejudicii și au primit toate plățile aferente în întregime și la timp”.

Avocatul lui Winterkorn nu a putut fi contactat imediat vineri pentru declarații.

După ce, în 2015, a recunoscut că a utilizat un software pentru a eluda standardele de emisii poluante, Volkswagen a promis miliarde de dolari pentru a-i despăgubi pe deţinătorii de autovehicule diesel din SUA. Compania a promis că va plăti 25 de mlliarde de dolari în SUA către proprietarii de mașini, autorități, dealeri, sumă incluzând amenzi de 4,3 miliarde USD. Compania s-a oferit să răscumpăere aproximativ 500.000 de vehicule din SUA. Dar SEC a spus ca VW “nu a rambursat niciodată sutele de milioane de dolari obținute în mod fraudulos”.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (28/05/2020)

Notificare praguri detineri/vot peste si sub 5%

CEMACON SA (CEON) (28/05/2020)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/05/2020)

Declaratie detineri la emitentul SIF 1

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/05/2020)

Hotarare CA - Fuziunea de principiu a companiilor de distributie din Grup