Update articol:

Coronavirus: Parlamentul ungar blochează o primă încercare a premierului Viktor Orban de a prelungi starea de urgenţă

orban, ungaria

Parlamentul ungar a blocat luni prima încercare a executivului premierului Viktor Orban de a prelungi pe o perioadă nedeterminată starea de urgenţă decretată în urma epidemiei de coronavirus şi de a guverna prin decrete, inclusiv fără control parlamentar, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Practic toţi deputaţii opoziţiei, de la stânga şi până la extrema dreaptă, au respins propunerea ministrului Justiţiei de a fi adoptat prin procedură de urgenţă amendamentul legislativ care i-ar permite guvernului să suspende, ”ca urmare a epidemiei”, aplicarea legilor în vigoare şi inclusiv activitatea parlamentară. Procedura de urgenţă avea nevoie de sprijinul a 159 din cei 199 de deputaţi, respectiv o majoritate de 80%, dar numai 137 au votat pentru.

Însă partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, ar putea să obţină săptămâna viitoare adoptarea prelungirii stării de urgenţă prin procedură parlamentară ordinară, în acest caz majoritatea de două treimi deţinută de această formaţiune în legislativ fiind suficientă.

Controversatul amendament prevede, printre altele, pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele care publică ”informaţii false” care ”zădărnicesc sau îngreunează” combaterea coronavirusului.

Mai multe ONG-uri şi organizaţii internaţionale, precum Institutul Internaţional de Presă (IPI), au criticat proiectul. Acesta ”este un efort de consolidare a controlului asupra informaţiei şi poate fi utilizat pentru intimidare şi forţarea autocenzurii în ceea ce a mai rămas din presa independentă (în Ungaria)”, menţionează într-un comunicat directorul adjunct al IPI, Scott Griffen, această organizaţie solicitând de asemenea Comisiei Europene să exercite presiuni asupra Ungariei pentru a modifica proiectul.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a declarat anterior că, ”în mod general”, măsurile adoptate de statele UE în cadrul stării de urgenţă pentru combaterea pandemiei de coronavirus trebuie să fie proporţionale şi provizorii, iar mass-media trebuie să rămână libere şi independente.

Ungaria are luni confirmate 167 de cazuri de COVID-19, dintre care şapte decese, dar Viktor Orban însuşi a admis că numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este în realitate mult mai mare.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/06/2022)

Convocare AGAO la data de 01/02.08.2022