Update articol:

Danske Bank – anchetată de Autoritatea daneză de Supraveghere în Domeniul Financiar

Autoritatea daneză de Supraveghere în Domeniul Financiar (FSA) a lansat o nouă anchetă în urma implicării Danske Bank A/S (DANSKE.CO) într-un scandal de spălare de bani, care a şocat opinia publică, transmit DPA şi Reuters.

Directorul general al Danske Bank A/S, Thomas Borgen, a demisionat, ieri, după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigaţii derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani. Valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia este evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari).

Rezultatele investigaţiei au determinat Autoritatea daneză de Supraveghere în Domeniul Financiar să revizuiască cazul, pe care l-a închis anul acesta, dar care a atras atenţia autorităţilor din SUA. “Vom redeschide investigaţia, pe care o închisesem iniţial în mai”, a afirmat şeful FSA, Jesper Berg, la postul danez de televiziune TV2.

 

CEO-ul Danske Bank a demisionat, în urma scandalului de spălare de bani de la subsidiara estoniană

 

În luna mai, raportul FSA spunea că a găsit “slăbiciuni grave” în guvernanța băncii și a cerut reforme, precum și impunerea de mustrări și o cerință de capital mai mare. Berg a declarat că FSA va utiliza noile informații din raportul Danske Bank și se va concentra pe identificarea unei responsabilități legale.

Anul acesta, acţiunile Danske Bank au scăzut semnificativ, investitorii fiind îngrijoraţi că banca ar fi putut încălca sancţiunile SUA, ceea ce ar putea duce la amenzi de miliarde de dolari.

Danske Bank a dat asigurări că nu a încălcat sancţiunile, iar preşedintele Ole Andersen a declarat că a analizat dacă banca a încălcat sancţiunile SUA, dar nu a spus care este concluzia sa.

Deşi autorităţile SUA nu au anunţat încă dacă investighează plăţile de la subsidiara estoniană Danske Bank – multe venind din Rusia şi alte state ex-sovietice – cazul băncii daneze este deja pe agenda statelor membre ale UE.

Joi, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, a declarat că va discuta în 2 octombrie cazul Danske Bank cu miniştrii de Finanţe din Danemarca, Finlanda şi Estonia. “Vreau să înţeleg mai bine ce erori s-au înregistrat, dacă e vina băncii sau dacă sunt greşeli la nivelul autorităţilor de supervizare”. Jourova a declarat, într-o conferință de presă la Bruxelles, că va discuta, de asemenea, cazul cu Autoritatea bancară europeană pentru a vedea dacă s-au făcut greșeli de supraveghere.

Primul ministru danez Lars Lokke Rasmussen și-a exprimat îngrijorarea față de problemele Danske Bank, declarând că a fost “șocat” în ceea ce privește plățile suspecte și a cerut băncii mai multe răspunsuri. “Faptul că Danemarca a fost în centrul spălării de bani de această mărime este sincer oribilă”, a declarat Rasmussen.

Banca Danske se confruntă deja cu o anchetă penală după ce procurorul de stat danez pentru infracțiuni financiare a declarat în august că a început o anchetă proprie. “Cazul nu se încheie cu acest lucru”, a declarat premierul în raportul de miercuri al  Danske Bank.

Politicienii danezi au fost de acord săptămâna aceasta cu o nouă lege împotriva spălării banilor, care include creşterea amenzilor de opt ori, fiind una din cele mai dure din Europa. Danemarca este una din cele puţin corupte ţări din lume iar implicarea Danske Bank într-un scandal de spălare de bani a şocat opinia publică.

“Este un eșec izbitor de gestionare, a declarat Jeppe Kofod, care conduce comisia specială a Parlamentului European privind crimele financiare şi evaziunea fiscală. “Oamenii responsabili ar trebui concediați pentru a arăta că un astfel de eșec are consecințe”, a mai spus el.

“Există suspiciuni că au existat angajaţi în Estonia care au asistat sau au uneltit cu clienţii. O serie de foşti şi actuali angajaţi, de la subsidiara estoniană a Danske Bank şi de la nivelul grupului bancar, nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale. Totuşi, rezultatele investigaţiei arată că preşedintele, directorul general şi Consiliul de Administraţie nu au încălcat obligaţiile lor legale”, se arată în raportul Danske Bank.

“Este clar că banca nu a reuşit să-şi îndeplinească responsabilităţile, ceea ce este dezamăgitor şi inacceptabil şi prezint scuzele noastre tuturor acţionarilor şi, nu în ultimul rând, clienţilor, investitorilor, angajaţilor noştri şi în general societăţii”, a afirmat preşedintele Ole Andersen.

Autorităţile de reglementare şi comunitatea financiară au aşteptat cu nerăbdare publicarea raportului Danske Bank, care reprezintă un moment de cotitură pentru banca daneză şi vine după ce Bruxelles-ul a făcut apel la noul organism de supervizare să ia măsuri severe împotriva criminalităţii financiare.

Ministrul de afaceri Rasmus Jarlov a declarat că Danemarca dorește să evite un scenariu precum cel din Letonia, unde ABLV a fost acuzată de autoritățile din SUA pentru acoperirea spălării banilor.

Danske Bank – Scandalul bancar danez crește la proporții „gigantice”

BVB | Știri BVB

LONGSHIELD INVESTMENT GROUP S.A. (SIF4) (18/07/2024)

Inregistrare reprezentanti permanenti al Longshield Investment Group SA

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/07/2024)

Neintrunire cvorum AGA O & E 18.07.2024

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (18/07/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Complex Hotelier Dambovita S.A.

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/07/2024)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)