Update articol:

Departamentul pentru Energie SUA: Inovația nucleară poate fi o componentă cheie a căii către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon

department of energy doe

Inovația nucleară poate fi o componentă cheie a căii către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, apreciază Departamentul pentru Energie din SUA (DoE), în contextul în care administrația Biden țintește reducerea emisiilor cu 50-52% până la finalul deceniului, să ajungă la 100% energie curată până în 2035 și emisii nete zero până în 2050, arată o declarație a lui David Turk, Secretar de stat adunct pentru Energie.

Administrația Biden-Harris a trimis Congresului, la finalul lunii mai, Bugetul Președintelui pentru anul fiscal 2022 (FY22). Pe măsură ce Administrația continuă să facă progrese în înfrângerea pandemiei și recuperarea economiei, bugetul Departamentului pentru Energie (DOE) face investiții istorice care vor ajuta țara să se reconstruiască mai bine și să pună bazele pentru a construi o economie bazată pe energie curată și să asigure SUA ating emisiile nete de carbon până în 2050, arată un comunicat al Departamentului pentru Energie.

Energia nucleară asigură o cincime din totalul energiei electrice din America și puțin peste jumătate din energia cu emisii zero, făcând-o o parte cheie a viitorului cu energie curată, arată DOE: “Pentru a sprijini tehnologiile nucleare existente și avansate, cererea (n.n. de buget) include un record de 1,85 miliarde de dolari pentru Biroul de Energie Nucleară, o creștere de peste 23% față de anul fiscal 2021 adoptat. Peste 1 miliard de dolari sunt alocați programelor de cercetare, dezvoltare a energiei nucleare, inclusiv 245 de milioane de dolari pentru a sprijini demonstrarea a două tehnologii avansate de reactoare în următorii șase ani.

 

DoE și-a oferit expertiza și în țara noastră, în cadrul parteneriatului strategic. În octombrie 2020, secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România, potrivit Departamentului pentru Energie. Potrivit acestuia, odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională pentru construirea unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1.

„Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă și fără emisii, iar industria nucleară din SUA așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”, a declarat, atunci, Secretarul Brouillette. „Acest acord între SUA și România sporește cooperarea noastră energetică reciprocă și va consolida securitatea energetică a ambelor națiuni.”

Acordul a fost aprobat de Camera Deputaților, pe 12 mai.

La nivelul Uniunii Europene, energia nucleară furnizează în prezent aproximativ 50% din energia electrică cu emisii reduse de dioxid de carbon. Previziunile Comisiei Europene apreciază că ponderea nucleară în 2050 rămâne destul de asemănătoare în toate cele opt scenarii avute în vedere, (12-15%).

BVBStiri BVB

MedLife S.A. (M) (14/06/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 7-11 iunie 2021

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (14/06/2021)

Notificare Swiss Capital inaintea perioadei de stabilizare

MUNICIPIUL ZALAU (ZAL30) (14/06/2021)

Plata rata cupon 43, rambursare rata principal 43 & calcul rata dobanda pentru cuponul 44

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (14/06/2021)

Prelungirea duratei de oprire planificata U2