Update articol:

Dmitri Kovtun, suspectat de otrăvirea lui Aleksandr Litvinenko, a murit într-un spital moscovit (TASS)

Rusia Sursa foto: pixabay.com

Dmitri Kovtun, unul dintre cei doi ruşi acuzaţi de Regatul Unit de otrăvirea la Londra, în 2006, a fostului ofiţer al serviciilor secrete ruse FSB specializat în crima organizată, Aleksandr Litvinenko, a murit de COVID-19 într-un spital din Moscova, a anunţat sâmbătă agenţia de presă rusă TASS, preluată de Reuters.

“Dmitri Kovtun a murit astăzi (sâmbătă – n.r.) într-un spital din Moscova de COVID-19”, a anunţat o sursă apropiată lui Kovtun, potrivit EFE, precizează Agerpres.

Litvinenko a murit la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde cu poloniu radioactiv la Hotelul Millenium din Londra, unde se întâlnise cu Kovtun şi cu un alt suspect, Andrei Lugovoi.

Anchetatorii britanici au găsit urme de poloniu la toate locurile din Londra pe unde trecuseră cei doi suspecţi, inclusiv în birouri, hoteluri, avioane şi la stadionul echipei de fotbal Arsenal. Suspecţii au negat că l-ar fi otrăvit pe Litvinenko, iar Rusia a refuzat să-i extrădeze pentru a fi judecaţi.

Litvinenko, cetăţean britanic, devenise un opozant vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin. De pe patul de moarte, fostul spion l-a acuzat pe Putin că a ordonat uciderea lui, însă Kremlinul a negat întotdeauna că a avut vreun rol.

Un judecător în cadrul anchetei britanice asupra acestui caz a concluzionat în 2016 că asasinarea lui Litvinenko a fost o operaţiune a FSB aprobată cel mai probabil de directorul de la acea vreme a instituţiei, Nikolai Patruşev, şi de Putin însuşi.

Iar în septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că otrăvirea cu poloniu a lui Litvinenko “este imputabilă Rusiei”.

TASS l-a citat pe Lugovoi, în prezent un membru proeminent al parlamentului rus, care a declarat că deplânge moartea “unui prieten apropiat şi credincios”.

BVB | Știri BVB

SIF HOTELURI SA (CAOR) (03/02/2023)

Convocare AGAE 09(10).03.2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/02/2023)

Prelungire & suplimentare credit Unicredit Bank - Elian Solutions

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (03/02/2023)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (03/02/2023)

Alegere Presedinte CA si Comitete Consultative

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (03/02/2023)

Contract ROMGAZ - SOCAR TRADING