Update articol:

Exxon Mobil vrea să îşi vândă operaţiunile upstream din Marea Britanie şi Germania

Sursa Facebook

Grupul petrolier american Exxon Mobil Corp. intenţionează ca în săptămânile următoare să sondeze interesul existent în rândul cumpărătorilor pentru operaţiunile sale upstream din Marea Britanie şi Germania, în condiţiile în care grupul american continuă să vândă o parte din activele sale din străinătate, au declarat ieri pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor care au dorit să-şi păstreze anonimatul, Exxon Mobil vrea să demareze imediat procesul de vânzare a activelor din Marea Britanie. Ulterior va scoate la vânzare şi operaţiunile sale din domeniul petrolului şi gazelor naturale din Germania. Vânzarea tuturor acestor operaţiuni ar putea aduce Exxon Mobil o sumă de peste două miliarde de dolari.

Marile companii petroliere din SUA vând active, în timp ce încearcă să-și concentreze eforturile pe piața internă.

Exxon a ieșit din Norvegia anul trecut, când a vândut câmpurile de petrol și gaze naturale din țară către Var Energi AS pentru 4,5 miliarde de dolari. De asemenea, are în vedere o vânzare a câmpurilor sale petroliere din Malaezia, care ar putea aduce până la 3 miliarde de dolari, a informat Bloomberg News în octombrie.

Exxon colaborează cu banca de investiții Jefferies Financial Group Inc. pentru a lua în considerare opțiunile pentru activele sale din Marea Britanie. Operațiunile sale off-shore din Marea Britanie sunt gestionate în principal printr-o asociere comună 50%-50% cu Royal Dutch Shell Plc.

Potrivit datelor publicate pe pagina sa de Internet, Exxon Mobil este responsabil pentru aproximativ 5% din producţia de petrol şi gaze a Marii Britanii furnizând, în medie, 80.000 de barili de petrol şi aproximativ 12 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi. De asemenea, în 2018 activele Exxon din Germania au produs aproximativ 45.000 de barili echivalent petrol pe zi.

Un reprezentant al Exxon a spus că grupul nu face comentarii cu privire la tranzacţii dar că îşi revizuieşte în mod continuu activele în funcţie de contribuţia lor la atingerea obiectivelor financiare.

La începutul acestei luni, Exxon Mobil a confirmat că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători. Purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil, Todd Spitler, a precizat că nu a fost identificat un cumpărător şi nu s-a ajuns la acorduri cu alte grupuri. Deşi analizează posiblitatea unor discuţii cu privire la participaţia sa, “intenţionăm să ne continuăm rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv prin continuarea demersurilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare”, a spus Spitler, citat de Agerpres.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată. 

BVB | Știri BVB

ALTUR S.A. (ALT) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - Format ESEF

CARBOCHIM S.A. (CBC) (27/05/2022)

Raport anual 2021-completare raport de audit cu opinie ESEF

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (27/05/2022)

Raport anual 2021 - completare raport audit referitoare la ESEF

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (27/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014