Update articol:

Farmec: Ministerul Economiei a răspuns prompt și s-a implicat pentru a grăbi demararea producției de dezinfectanți; am primit asigurări că avizele vor fi emise în câteva zile

Director General Farmec- Mircea Turdean (foto Facebook) Director General Farmec- Mircea Turdean (foto Facebook)

*”Lucrăm la capacitate maximă pentru a acoperi cererea de pe piață, de aceea, până la startul producției de biocide, am început să fabricăm două igienizante pentru mâini, pe care le livrăm deja de două săptămâni către instituții și companii, care luptă în prima linie împotriva răspândirii COVID-19″ (conducerea Farmec).

 

Ministerul Economiei a răspuns prompt și s-a implicat pentru a grăbi demararea producției de dezinfectanți, a anunţat conducerea  Farmec, după ce, în presă, au apărut informaţii potrivit cărora că Virgil Popescu, ministrul Economiei, nu ar fi vorbit cu Farmec despre acest lucru şi că firma cluejană nu produce nimic pentru România, deşi ar avea capacitatea să producă. 

Oficialii Farmec spun: “În contextul crizei cauzate de noul Coronavirus, Farmec a urgentat începerea producției unor dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, potrivit oficialilor companiei. Conform Regulamentului (UE) privind punerea la dispoziţie pe piaţă şi utilizarea produselor biocide, procesul de avizare a dezinfectanților noi impune efectuarea unor teste de eficiență virucidă, fungicidă, bactericidă. Până la declararea stării de urgență, astfel de teste se puteau efectua doar în laboratoare autorizate externe, iar durata lor era de circa 45 de zile”.

Pentru grăbirea procesului de avizare, Farmec a solicitat ajutorul Ministerului Sănătății și al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Conducerea Farmec spune: “Ministerul Economiei, încă de la început, a răspuns prompt și s-a implicat pentru a grăbi demararea producției de dezinfectanți.

Astfel, prin eforturile Ministrului Economiei și ale Ministrului Apărării Naționale, în Ordonanța Militară nr. 4 din 29.03.2020 a fost autorizat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino «pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor şi dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea şi combaterea răspândirii, precum şi pentru tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor»”.

Compania Farmec a trimis în data de 30.03.2020 mostre pentru dezinfectanți la Institutul Cantacuzino și a primit asigurările că avizele vor fi emise în decurs de câteva zile.

Oficialii Farmec arată: “Între timp, la nivelul companiei se întreprind toate eforturile pentru planificarea și asigurarea materiei prime necesare, în special a alcoolului etilic, care este disponibil în cantități foarte mici în țară, depinzând de producătorii locali autorizați. De asemenea, pentru a putea începe producția în cel mai scurt timp posibil, se lucrează intens pentru identificarea și achiziția de ambalaje.

Este nevoie de o colaborare eficientă între producător – adică Farmec -, furnizori și autorități, pentru fabricarea cât mai rapidă a acestor biocizi de maximă necesitate pentru populație și instituțiile din România, iar noi apreciem implicarea și suportul oferit de ministere, dar și de ceilalți parteneri de care depinde producția. În acest regim de urgență, intervin multe provocări și limitări, dar mobilizarea tuturor este impresionantă. Lucrăm la capacitate maximă pentru a acoperi cererea de pe piață, de aceea, până la startul producției de biocide, am început să fabricăm două igienizante pentru mâini, pe care le livrăm deja de două săptămâni către instituții și companii, care luptă în prima linie împotriva răspândirii COVID-19”.

 

BVBStiri BVB

MECANICA FINA SA (MECE) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (17/09/2021)

Functionarea Unitatii 1 la putere redusa

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 20 si 21 Septembrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (17/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EB EBS TURBO SHORT 0,1/44,5/44 (EBEBSTS35) (17/09/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:36 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera