Update articol:

Gabriel Dumitraşcu: “Gabriela Firea semnează falimentul definitiv al RADET, dar și al ELCEN”; Firea: ”Guvernul nu va fi de acord cu sistarea apei calde, indiferent de sincopele juridice și financiare dintre Elcen si Radet”

https://www.elcen.ro https://www.elcen.ro

Primăria Capitalei asigură bucureștenii că procesul de furnizare a apei calde se desfășoară normal, fără a fi pus în pericol de actuala situație juridică sau financiară a RADET si ELCEN

Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) nu are bani să plătească subvenţia către RADET, după ce în primăvară PMB a făcut un împrumut de aproape 500 milioane lei pentru a plăti subvenția datorată pentru căldura furnizată în iarnă de către ELCEN, prin intermediul RADET, susţine Gabriel Dumitraşcu, expert în energie și fost președinte RADET. 

Administratorul judiciar al Elcen, Sierra Quadrant, va convoca comitetul creditorilor pentru a decide dacă producătorul de agent termic va opri livrarea de agent termic către Radet începând cu luna octombrie, se arată într-un comunicat al Sierra Quadrant.

Gabriel Dumitraşcu a scris pe Facebook: “Determinând acumularea de noi datorii de către ELCEN, Gabriela Firea semnează falimentul definitiv al RADET, dar și al ELCEN.

Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) nu are bani să plătească subvenţia către RADET, după ce în primăvară PMB a făcut un împrumut de aproape 500 milioane lei pentru a plăti subvenția datorată pentru căldura furnizată în iarnă de către ELCEN, prin intermediul RADET. După aprilie și pâna în august, PMB a reușit să facă iar datorii de peste 200 milioane lei.
Creanţele curente neîncasate de ELCEN de la bugetul PMB au ajuns la 217,5 milioane lei, din care 110,3 milioane cu scadenţa de 90 de zile depăşită.
Legea insolvenței spune că pentru orice sumă datorată, cu scadența de 90 de zile depășită, se pronunță falimentul. RADET are suspendată procedura falimentului, urmând ca în septembrie să se judece apelul. În condițiile date, falimentul definitiv este iminent.

Sunt soluții complexe pentru viabilizarea sistemului centralizat de termoficare. Le-am oferit și eu și alții. Cine să le înțeleagă? Cine să le aplice? Cine?

V-ați făcut socoteala cât ne-a costat incompetența Gabrielei Firea? Și nu și-a terminat mandatul”.

Primarul General, Gabriela Firea anunță, însă, că bucureștenii nu au de ce să se teamă, pentru că ”Guvernul nu va fi de acord cu sistarea apei calde acum, pe timp de vară, și a apei calde și a căldurii, pe timp de iarnă, indiferent de sincopele juridice și financiare dintre Elcen si Radet”.

“Am vorbit azi cu Doamna Premier Dăncila și cu Domnul Ministru de Finanțe Teodorovici care m-au asigurat atât pe mine, ca primar general, cât și pe bucureșteni ca, sub nicio forma, Guvernul NU va fi de acord cu sistarea apei calde acum, pe timp de vară, și a apei calde și a căldurii, pe timp de iarnă, indiferent de sincopele juridice și financiare dintre Elcen si Radet.

Dincolo de declarațiile belicoase ale administratorilor ELCEN, atât cel special cât mai ales cel judiciar, sistarea livrării agentului termic în Capitală nu este, oricum, o decizie la îndemâna celor care o cer din motive strict comerciale. Vorbim aici de infrastructura critică, ce trebuie prin lege să aibă continuitate, asupra căreia NU se poate interveni.

Înțelegem că administratorul judiciar al ELCEN este o firmă care urmărește doar profitul, fiind interesată exclusiv de încasarea unor comisioane cât mai mari și nu de calitatea vieții bucureștenilor. Dar trebuie să existe o limită dincolo de care nu se poate trece, limită pe care, din păcate, reprezentanții Sierra Quadrant o depășesc în mod sistematic.

Îi asigur pe toți bucureștenii că Primăria Capitalei nu va accepta sub nicio formă impunerea unor astfel de măsuri și că va întreprinde toate demersurile necesare pentru ca livrarea agentului termic să se facă fără probleme. În acest moment, suntem în plin proces de reparații și înlocuire a țevilor vechi, unele dintre ele chiar de peste 50 de ani”, a anunțat Firea.

BVBStiri BVB

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/06/2021)

Numire Presedinte provizoriu CS si aprobare componenta comitete consultative

CEMACON SA (CEON) (23/06/2021)

Linie de Productie Invelis Ceramic

PREBET SA AIUD (PREB) (23/06/2021)

Notificare prag detineri/vot<15%

ELECTROARGES SA (ELGS) (23/06/2021)

Schimbari in Componenta CA - Numire Administratori Provizorii