Update articol:
EXCLUSIV Arhiva ANRM – împrăștiată, ani de zile, în mai multe locații

Gigi Dragomir, ANRM: “Dorim să mutăm toată arhiva pe un teren al Romaero”

Actuala conducere a ANRM a făcut plângere penală pentru contractul de arhivare încheiat de fosta conducere

Agenția Națională pentru Resurse Minerale ( ANRM ) este în procedura de achiziție a serviciilor de arhivare (prelucrare, relocare și digitalizare) depozitarea urmând să aibă loc într-un sediu al SC ROMAERO SA.

La solicitarea Financialintelligence.ro, Gigi Dragomir, președintele ANRM, a spus că instituția a identificat problema arhivării drept una dintre problemele importante cu care se confruntă.

Recent, Antena3 a prezentat un reportaj care semnala nereguli în păstrarea arhivei ANRM, care, ani de zile, s-a aflat în mai multe locații.

Potrivit președintelui ANRM, contractul în baza căruia arhiva ANRM a ajuns într-un spațiu al firmei Tocari&Co SRL, aspect prezentat în reportajul TV, este unul ilegal, care face obiectul unei plângeri penale depusă de actuala conducere ANRM, el fiind încheiat, în 2017, de către directorul din cadrul instituției de la acea vreme Aurel Gheorghe.

Domnul Dragomir ne-a spus: “Contractul nr 10 din 5 mai 2017, respectiv nr 11 din acceasi dată presupunea ca ANRM să asigure finanțarea pentru ridicarea halei și dotarea acesteia, în vederea arhivării documentelor instituției. Contractele nu au respectat legislația din domeniul achizițiilor publice și a procedurilor interne.

Depozitarea documentelor a fost făcută într-o clădire care nu a îndeplinit și nu îndeplinește condițiile legale pentru arhivare. Contractul era pe 49 de ani și a fost denunțat de către ANRM deoarece conținea prevederi păguboase pentru statul român.

Modul defectuos în care a fost încheiat acest contract a fost semnalat și de Raportul Corpului de Control al Primului Ministru.

Astfel, ANRM a făcut plângere penală prealabilă la Poliția Sectorului 1 împotriva lui Aurel Gheorghe, în februarie 2018”.

Valoarea contractului încheiat era de 2.350.000 euro fără tva.

În depozitul respectiv se află documente clasificate circumscrise Fondului Geologic Național, iar Tocari&Co nu era și nu este persoană juridică autorizată de Arhivele Naționale pentru activitatea de depozitare arhivă.

Fiind în litigiu, la un moment dat, firma Tocari&Co a anunțat că nu mai asigură paza depozitului, astfel că ANRM a apelat la o firmă de pază. Ulterior, însă, angajați ai Tocari&Co au schimbat butucul ușii de acces în depozit, pe motiv că sunt proprietari și fac ce vor pe proprietatea lor, conform plângerii ANRM.

Încă de la preluarea mandatului, în condițiile în care a identificat problema arhivării, Gigi Dragomir a solicitat Secretariatului General al Guvernului, în două rânduri – decembrie 2017 și februarie 2018, alocarea sumei necesare pentru achiziționarea serviciului de arhivare și relocarea arhivei, situată în momentul de față, în diverse spații improprii.

În august anul acesta, la rectificarea bugetară, Guvernul a alocat suma necesară, ANRM fiind în procedura de achiziție a serviciilor de arhivare (inclusiv digitalizarea întregului fond arhivistic).

Președintele ANRM ne-a mai spus: “Reprezentanții ANRM au identificat la Romaero un spațiu pentru depozitarea fodului arhivistic ANRM.

Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să fie semnat contractul pentru servicii de arhivare și să începem depozitarea în noul spațiu, pus la dispoziție de Romaero. Este vorba despre o clădire pe 4 nivele, de aproximativ 3000 mp”.

Conform oficialului instituției, aproximativ 10.000  de metri liniari de arhivă trebuie relocata, păstrată, decontaminată, prelucrată digital și sortată într-o secvență logică de care au nevoie specialiștii ANRM.

Este necesar de asemenea și introducerea unui motor de căutare, pentru a fi mai ușor accesibilă.

În noua structură organizatorică, ANRM a prevăzut înființarea unui birou de arhivare, cu 2 specialiști și 4 operatori, care vor fi școlarizați în perioada în care se va face arhivarea– anul 2019. Biroul respectiv va avea două compartimente – secrete de serviciu și secrete de stat.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020