Update articol:

GSP: Primul jacket din perimetrul românesc al Mării Negre a fost instalat de echipele GSP, la peste 120 km de țărm (vezi video)

Grup Servicii Petroliere GSP Sursa foto: GSP

Compania românească Grup Servicii Petroliere anunță instalarea cu succes, la peste 120 de km în largul Mării Negre, a primului jacket (baza platformei) din Perimetrul Ana. Momentul este semnificativ pentru istoria exploatărilor de hidrocarburi din platforma continentală, românească, a Mării Negre dat fiind că marchează peste trei decenii de când, în mai 1987, devenea operațională prima instalație de foraj petrolier din regiune. Astăzi, după 34 de ani, compania românească GSP, în parteneriat cu dezvoltatorul BSOG, instalează prima platformă fixă care va extrage gaz din perimetrul românesc al platformei continentale a Mării Negre, potrivit unui comunicat de presă. 

“Suntem într-un moment cheie pentru industria românească, dar și pentru sectorul energetic național. A fost nevoie să treacă 34 de ani pentru ca România să își găsească curajul, resursele și aliații pentru a dezvolta proiecte noi de exploatare în platforma continentală a Mării Negre. Etapa de astăzi din proiectul Midia Gas Development transmite cel puțin două mesaje. În primul rând, industria românească are, din nou, capacitatea de a construi proiecte mari. Proiectele de exploatare gaz din platforma românească a Mării Negre sunt sustenabile”, a declarat președintele Grup Servicii Petroliere, Gabriel Comănescu. 

Jacket-ul (baza platformei) pentru platforma fixă Ana a fost fabricat la Șantierul Naval al GSP din Agigea. Instalația de 1.300 de tone măsoară 101 m înălțime, dintre care 69 m sunt sub nivelul mării. Jacket-ul va susține suprastructura platformei (topside) care se află deja construită în baza operațională GSP din Agigea și urmează să fie transportată și instalată în scurt timp.

Grup Servicii Petroliere este constructorul principal al primului proiect de dezvoltare pentru extracția de hidrocarburi noi din zona românească a Mării Negre. Toate etapele, de la design și proiectare, fabricație, transport și până la instalarea efectivă a platformei sunt efectuate, în sistem integrat, de către GSP.

Structura metalică de 1.300 de tone a fost transportată la situl de instalare din perimetrul Ana de către GSP Bigfoot 2. Operațiunea a fost una de complexitate ridicată, care a angajat o mare parte a flotei GSP: cea mai mare macara plutitoare din Marea Neagră, GSP Neptun, barja multifuncțională GSP Bigfoot 1, cu un echipaj de 160 de persoane, Barja de transport semi-submersibilă GSP Bigfoot 2 și mai multe nave multifuncționale suport.

***

Grup Servicii Petroliere operează o flotă extinsă și diversificată de platforme mobile de foraj offshore, nave multifuncționale de asistenţă şi aprovizionare offshore, nave pentru construcții marine, instalare conducte submarine. Compania deține și operează cea mai puternică macara plutitoare din bazinul Mării Negre, GSP Neptun, cu o capacitate de 1800 de tone.

Echipele GSP au fabricat, transportat, construit și instalat cel mai mare jacket cu topside din Marea Neagră, la Akcakoca în offshore-ul turcesc.

În 18 ani de existență, compania a livrat peste 65 de proiecte foraj petrolier marin în întreaga lume, a construit și instalat sute de km de conducte submarine și a gestionat proiecte complexe, integrate de la etapa de proiectare și inginerie, până la fabricație, logistică, construcții, instalare și chiar dezafectare.

Pentru grupul GSP lucrează, astăzi, peste 2600 de experți și specialiști din întreaga lume.

BVBStiri BVB

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (21/09/2021)

Convocare AGOA 27 (28) octombrie 2021

ROMCAB SA (MCAB) (21/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (21/09/2021)

Numire administrator provizoriu

TURISM FELIX S.A. (TUFE) (20/09/2021)

Informare Depozitarul Central - operare diminuare capital social - nr. actiuni