Update articol:

Întâlnire Vladimir Putin – Alexander Lukașenko: “Rusia rămâne un partener economic și comercial cheie al Belarusului”

http://en.kremlin.ru/

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin s-a întâlnit ieri cu președintele Republicii Belarus, Alexander Lukashenko, la reședința Bocharov Ruchei din Sochi. Președintele din Belarus se află în Rusia în vizită de lucru, potrivit Kremlinului.

Discuțiile dintre Vladimir Putin și președintele belarus Alexandru Lukașenko s-au încheiat vineri seara târziu, a declarat pentru RIA Novosti secretarul de presă al liderului rus Dmitri Peskov. Întâlnirea a durat cinci ore.

Potrivit Sputnik, liderii au discutat probleme economice și dezvoltarea legăturilor bilaterale și, de asemenea, au abordat situația legată de avionul Ryanair, care a aterizat la Minsk pe 23 mai după anunțul de alertă cu bombă. Potrivit lui Lukașenko, comportamentul țărilor occidentale după aceste evenimente vorbește despre o încercare de a destabiliza situația din Republică – la fel cum a fost în august 2020.

La rândul său, Putin a reamintit că, în 2013, avionul președintelui bolivian Evo Morales a fost forțat să aterizeze la Viena din cauza zvonurilor conform cărora la bord s-ar afla un fost agent al CIA Edward Snowden, acuzat de Statele Unite că a dezvăluit secrete de stat. „Președintele a fost scos din avion și nimic, tăcere”, și-a amintit Putin.

În plus, liderul rus a remarcat creșterea comerțului dintre țări cu 18,4%. Potrivit acestuia, este important să se mențină această tendință. Potrivit lui Lukashenko, în 2021, cifra de afaceri a comerțului va depăși indicatorii dinaintea pandemiei de coronavirus.

Putin a mai indicat că punerea în funcțiune a primei unități a BelAES (Stația Atomo-electrică) va avea loc în iunie. El a numit acest lucru un bun exemplu de cooperare între Moscova și Minsk, menționând că există și semnale pozitive în alte domenii. BelAES este cel mai mare proiect economic ruso-belarus, antreprenorul general pentru construcție este Atomstroyexport (parte a Rosatom). Prima unitate a început să funcționeze în noiembrie 2020, etapa operațiunii pilot a început în decembrie și a fost finalizată cu succes în luna mai a acestui an.

……………

Citiţi, mai jos, declaraţiile celor doi, transmise de Kremlin:    

Președintele Rusiei, Vladimir Putin: Domnul Lukașenko,

Vă mulțumesc că ați venit aici, așa cum ați convenit. Am convenit să ne întâlnim chiar înainte de încă o rundă de …

Președintele Republicii Belarus Alexander Lukashenko: O explozie de emoții.

Vladimir Putin: Da, o explozie de emoții. Avem lucruri de discutat chiar și fără aceste evenimente. Vreau să spun că, în primul trimestru al acestui an, comerțul nostru a crescut cu 18,4%, o cifră considerabilă, iar Rusia rămâne un partener economic și comercial cheie al Belarusului. Aceasta este o tendință bună și este important să o menținem împreună cu activitatea activă a Guvernului. Primul nostru ministru se află la Minsk în timp ce vorbim.

Alexander Lukashenko: Toată lumea este acolo.

Vladimir Putin: Da, participă cu toții la evenimentul CSI [summitul Consiliului șefilor de guvern ai CSI] și știu că i-a contactat pe colegii săi din Belarus. M-a sunat chiar de acolo azi și mi-a spus cum merge.

Alexander Lukashenko: Ne-am întâlnit cu ei dimineața.

Vladimir Putin: Da, știu.

În iunie, vom pune în funcțiune prima unitate a unei centrale nucleare.

Alexander Lukashenko: O operațiune industrială.

Vladimir Putin: Da, putem spune că în acest sens ne finalizăm munca. Acesta este, de asemenea, un bun exemplu al cooperării noastre.

Există tendințe pozitive și în alte domenii. Cu siguranță ne vom concentra pe toate acestea, la fel cum noi și noi ne concentrăm asupra construirii statului Uniunii. Facem acest lucru într-o manieră măsurată, pornind de la necesitatea de a asigura atât interesele Belarusului, cât și ale Rusiei. Mergem încrezători pe această cale.

Această lucrare produce deja rezultate specifice pentru cetățenii noștri. Principalul punct este să faci totul în mod consecvent, fără a te grăbi sau a sări înainte. Trebuie să lucrăm în etape pentru a ne asigura interesele pe măsură ce le determinăm noi înșine.

Vremea în Sochi este bună, după cum puteți vedea. Putem să înotăm.

Alexander Lukashenko: Cu plăcere.

Vladimir Putin: Marea devine din ce în ce mai caldă. Cred că acest lucru ne va ajuta și astăzi să obținem rezultate. Sunt foarte fericit să te văd.

Alexander Lukashenko: Mulțumesc, domnule Putin, pentru invitația dvs. empatică, într-o vineri, care ne oferă ocazia să facem o baie în mare în weekend. Așa am înțeles din invitația ta.

Da, într-adevăr, se vorbește mult despre această întâlnire, ceea ce este o surpriză chiar și pentru mine. Știi, acolo, „în prima linie”, urmărim fiecare mișcare foarte atent. „Vezi, se întâlnesc destul de des” etc., dar acesta este planul nostru. Am anunțat la sfârșitul anului trecut că noi, așa cum ați spus pe bună dreptate, vom discuta treptat despre toate problemele. Dacă rămânem blocați la o problemă, trebuie o să discutăm cu experţii și ne vom întâlni din nou. Principalul lucru este să mergem înainte.

Ați menționat creșterea comerțului. Acum numărăm literalmente fiecare fracțiune de procent. Vedem că anul acesta comerțul nostru cu Rusia va depăși nivelurile pre-pandemice, pre-COVID. La acea vreme, comerțul nostru depășea 35 miliarde de dolari.

Vladimir Putin: Anul trecut am avut peste 29 de miliarde de dolari. A depășit 29 de miliarde de dolari, în ciuda declinului.

Alexander Lukashenko: Da, și înainte de COVID am avut …

Vladimir Putin: … peste 30 de ani.

Alexander Lukashenko: Acesta este motivul pentru care cifrele noastre comerciale nu sunt rele. Văd că PIB-ul Rusiei este în aceeași formă cu a noastră … Știi, au prezis aproape o stagnare pentru noi. Economia Rusiei este în creștere, deci, în mod firesc, legată de Rusia, economia noastră avansează normal.

Dar, știți, există întotdeauna oameni care doresc să adauge probleme la ale noastre. Știi despre ele. Iti voi spune. Având în vedere relația noastră de încredere, am adus câteva documente pentru a înțelege ce se întâmplă. Voi spune următoarele în înregistrare, astfel încât să puteți înțelege ce fel de oameni sunt aceștia, chiar dacă am discutat multe în acest sens.

Îți amintești o perioadă de anul trecut în care probabil nicio țară nu și-a salvat mai mulți oameni decât Rusia, evacuându-i din stațiuni? A ajutat chiar la evacuarea a 200 de bieloruși din India. În unele locuri, am evacuat rușii. Compania noastră aeriană Belavia a făcut treaba.

În acel moment, totul era închis. Un singur aeroport era deschis, în Minsk, și ne evacuam oamenii. Au închis totul. Și au întrebat Belavia – a întrebat compania noastră, iar compania noastră i-a ajutat să evacueze mii de oameni: suedezi, germani, polonezi, lituanieni (au închis totul) și americani. Am zburat mii dintre ei la Minsk pentru că era singurul aeroport deschis. Apoi americanii și-au luat oamenii după ce i-am adus acolo. Nu vă puteți imagina cât de recunoscători au fost la sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an, pentru noi, pentru echipa Belavia, pentru salvarea acestor oameni.

Belavia nu are nicio legătură cu acest caz, cu acest avion (n.r. avionul deturant de la Ryanair). Ce legătură are Belavia cu asta? Acolo nu existau avioane Belavia. Compania își are sediul pe aeroportul în care zburați tu și alții. Un avion străin. Armata este acuzată că l-a forțat să aterizeze. Dar cum este implicată Belavia în asta? Acum penalizează Belavia. Dacă nu ar fi fost acțiunile voastre în acest timp … am văzut că Moscova a refuzat să accepte avioane și le-am spus să zboare în jurul Belarusului. Au simțit asta imediat.

Dar pentru ce anume este pedepsită Belavia? Pentru evacuarea a mii dintre străini în timpul pandemiei? Aceasta este adevărata lor față.

Vă voi arăta câteva documente. Vei înțelege ce se întâmplă și ce s-a întâmplat acolo. Aceasta este o încercare de a destabiliza situația la același nivel cu luna august anul  trecut.

Vladimir Putin: Avionul președintelui bolivian a fost odată obligat să aterizeze, președintele a fost escortat din avion – și nimic, tăcere.

Alexander Lukashenko: Absolut. Și ce zici de incidentul cu avionul rus din Turcia? Avionul se afla în drum spre Siria. Se presupune că transporta arme. A fost forțat să aterizeze și a fost inspectat. Nimeni nu a țipat despre asta. Bine, a fost inspectat. Acesta este dreptul suveran.

Acum este pur și simplu clar ce vor prietenii noștri occidentali de la noi. Ce este de discutat? Dar nu există înălțimi pe care bolșevicii să nu fi urcat. Le vom urma exemplul.

BVBStiri BVB

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (30/07/2021)

Convocare AGA Ordinara si Extraordinara in data 10(11).09.2021

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021