Update articol:

Kremlinul a respins acuzațiile că miliarde de dolari din Rusia au fost spălate prin schema financiară Troika Laundromat, dezvăluită de jurnaliștii de la OCCRP

http://en.kremlin.ru http://en.kremlin.ru
Fostul președinte și director executiv al Troika, Ruben Vardanyan, a susținut că unele acuzații sunt „invenții pure”

Kremlinul a respins luni acuzațiile că prin schema financiară Troika Laundromat au fost canalizate miliarde de dolari din Rusia, susținând că dezvăluirile junaliștilor de la OCCRP nu conțin nimic nou.

Mai multe bănci europene au fost nominalizate în investigaţiile privind operaţiunile de spălare a banilor din Rusia. O mare parte din informațiile despre posibila lor implicare au fost puse la dispoziție de către reţeaua internaţională de jurnalişti de investigaţie OCCRP. Conform acestora, Laundromatele sunt sisteme complexe de spălare a banilor obţinuţi ilegal. OCCRP susţine că tranzacţii în valoare de peste 470 miliarde de dolari au fost făcute prin intermediul a 1,3 milioane transferuri bancare de la 233.000 de companii.

Schema financiară implica fosta bancă de investiții din Rusia, Troika Dialog, potrivit OCCRP. Banca a fost folosită de oligarhii ruși, de rețele de crimă organizată și prietenii lui Vladimir Putin pentru spălarea banilor presupuși a fi obținuți în mod ilicit și ascunderea lor în străinătate, conform OCCRP.

Această investigație este foarte confuză și unele episoade menționate în ea sunt destul de vechi”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe cu jurnaliștii, conform site-ului OCCRP. Schema de spălare a funcționat între 2006 și începutul anului 2013.

În primele comentarii ale Kremlinului asupra dezvăluirilor, Peskov a declarat că rapoartele „nu conțin nimic deosebit de nou”, în timp ce multe dintre acuzații sunt false sau prezentate într-un mod distorsionat, a raportat Bloomberg.

Răspunsul Moscovei vine după câteva zile după ce fostul președinte și director executiv al Troika, Ruben Vardanyan, a răspuns la acuzații într-o scrisoare deschisă. Nu există nici o dovadă că Vardanyan a fost implicat în schemă.

„Este dificil de descris cât de confuze au fost materialele publicate”, a spus el, susținând că unele dintre aceste acuzații au fost „invenții pure”.

El susține că Rusia opera prin „legea junglei” când a fost înființată Troika, și nu este corect ca activitățile sale să fie evaluate la standarde contemporane. În ciuda acestui fapt, el a spus că Troika a respectat standardele internaționale ca parte a încercărilor sale de a „crea un mediu civilizat în Rusia”.

„Avocații noștri studiază acum toate opțiunile legale posibile pentru a ne proteja reputația”, a spus el.

Putin a declarat luni că fondurile rusești trimise în conturi offshore s-au redus la jumătate din 2016, ca urmare a unei reglementări bancare îmbunătățite. Într-o întâlnire cu șeful Serviciului Federal de Monitorizare Financiară, Yury Chikhanchin, ei au susținut că 80% dintre organizațiile financiare îndeplinesc acum cerințele împotriva spălării banilor.

Cei doi au discutat despre conformarea Rusiei la Financial Task Force (FATF). Țara riscă să intre pe lista neagră a FATF ca urmare a dezvăluirilor Troika Laundromat, potrivit lui Ilya Shumanov, director adjunct al Transparency International Russia.

Conform Moscow Times, Shumanov crede că acest lucru ar putea accentua în continuare problemele economice ale Rusiei, majoritatea băncilor occidentale refuzând să efectueze operațiuni financiare cu membri de pe lista neagră.

OCCRP: „Moarte în Viena”

Lista băncilor implicate în scandalul de spălare de bani din Rusia