Update articol:

Lăcrămioara Diaconu Pintea: “Nu vrem să finanțăm singuri investițiile la Complexul Energetic Oltenia, vrem să atragem atât bănci, cât şi investitori interesaţi” (video)

 LĂCRĂMIOARA DIACONU-PINTEA, Membru al Directoratului, Complexul Energetic Oltenia

Complexul Energetic Oltenia are prevăzute investiţii pentru 2000 MW instalați, atât în regenerabile – circa 700, cât și în gaz – circa 1300. Până în 2026 ne-am propus să punem în funcțiune două centrale pe gaz și până în 2023- 2024 opt parcuri fotovoltaice, a declarat Lăcrămioara DIACONU-PINTEA, Membru al Directoratului la Complexul Energetic Oltenia, la cea de-a treia ediție a Forumului Energiei.

Domnia sa a declrat: “Este o perioadă dinamică pentru Complexul Energetic Oltenia, avem foarte mult de lucrat, de organizat, de planificat în această perioadă. Lucrăm la planul de restructurare, iar, pe lângă acesta, avem o serie foarte lungă de întâlniri, de interacțiuni cu toți cei care sprijină acest plan.

 

 

Până la urmă nu vorbim de un plan al unei companii, ci este planul României de decarbonizare, de a atinge de fapt obiectivele europene din Green Deal.

Acest plan are o dimensiune socială care implică nu doar măsuri pe care compania le ia pentru cei care vor fi afectați de reducerea de activitate, de măsurile pe care le vom implementa, vorbim și de alte părți interesate, în special de Guvern.

Domnul ministru al energiei, Virgil Popescu, a spus că se va veni cu un plan integrat pentru toți cei afectați de activitatea minieră si este nevoie de o suplimentare a componentei sociale pe care noi am prevăzut-o în planul de restructurare.

Apoi avem dimensiunea adecvanţei, a siguranței sectorului energetic românesc. Complexul Energetic Oltenia are o cotă importantă de piață și este unul din motivele pentru care, până acum, poate nu s-au găsit cele mai bune soluții. Dacă se reduce activitatea Complexului Eenergetic Oltenia și capacitatea instalată trebuie să punem ceva în loc. Putem pune regenerabile, dar nu este suficient. Cât priveşte capacitățile noi pe gaze, a fost pusă doar una singură în funcţiune, în 2011- 2012, și cam atât.

Avem planuri, dar nu știm când se vor implementa. Avem Centrala de la Iernut, care este aproape gata, dar nu știm un termen concret de finalizare. De aceea, este nevoie de implicarea – există deja această implicare – a Transelectrica, a Guvernului în această dimensiune a adecvanţei, a siguranței energetice naționale.

Urmează dimensiunea investițiilor – mă refer la partea noastră de investiții unde am prevăzut 2000 de megawaţi a fi instalați atât în regenerabile – circa 700, cât și în gaz – circa 1300. Până în 2026 ne-am propus să punem în funcțiune cele două centrale pe gaz și până în 2023- 2024 cele opt parcuri fotovoltaice.

Nu vrem să finanțăm singuri aceste investiții. Vrem să atragem atât băncile de partea noastră – și suntem deja angajați în discuții, având scrisori de interes semnate cu băncile – şi avem în intenție să atragem și investitori. Există opt scrisori de interes semnate cu băncile. Cea mai mare parte a acestora își doresc o implicare mai degrabă în proiectele noi. Există și interes pentru activitățile existente, dar patru sau cinci bănci au exprimat foarte clar că vor investiții noi. Băncile fac parte din grupul foarte mari la nivel internațional și toată lumea se raliază la aceste ținte europene. Şi noi, România, trebuie să ne aliniem acestor ținte, să ne îndeplinim aceste obligații în calitate de membri ai Uniunii Europene.

În perioada următoare vom testa interesul unor parteneri, unor co-investitori în capacități noi. Am avut câteva discuții și vom continua să le avem pentru că ne dorim ca acestea să conducă la contracte ferme în cursul acestui an, dacă nu,  anul viitor. Comisia Europeană așteaptă acest lucru de la noi si a spus-o foarte clar și în decizia de investigație. Atât noi, cât și Comisia credem că acesta nu este un efort al companiei, ci este un efort al unei țări. Este nevoie de un sprijin consolidat și simultan pentru aprobarea acestui plan, dar și pentru implementarea lui care este la fel de importantă”.

Potrivit doamnei Pintea, Fondul de Tranziție justă este prevăzut pentru a susține județele afectate de retragerea cărbunelui și acolo deja Complexul Energetic Oltenia este parte din grupurile de lucru: “Am schimbat informații cu acei consultanți care susțin consiliile județene în elaborarea planurilor teritoriale de tranzitie.

Le-am descris foarte clar ce intenționăm să facem pentru ca ei să fie pregătiți împreună cu mediul de business local să aibă acele activități, proiecte care să vină să se cupleze cu activitățile şi proiectele noastre.

În același timp, ne facem și noi temele. Începem prin a iniția niște programe de reconversie pentru acei salariați care vor trece de la activitățile curente la activitățile viitoare, mă refer la activitățile noi. Pe durata proiectelor, mai ales cele pentru centralele noi pe gaz, vor fi mii de oameni implicați în construcția acestora. Am experiența proiectului de la Brazi și acolo au fost implicați peste 1.000 de oameni timp de câțiva ani. La Oltenia, nu neapărat vor fi oamenii noștri, dar voi fi angajați de contractori și subcontractori. De aceea, cred că este foarte important dialogul cu consiliile locale pentru a elabora planurile de tranziție teritorială și astfel reconversia să se aliniaze atât cu terții, din punctul nostru de vedere, dar și cu forțele proprii. Avem și noi în intenție să derulăm și să accesăm Fondul de Tranziție Justă pentru aceste programe de reconversie”.

Referitor la prețul certificatelor, Doamna Pintea a declarat: “Prețul certificatelor de CO2 a crescut enorm, noi prognozasem în planul de restructurare care s-a notificat în decembrie valori între 26-35 euro/certificat, pe perioada următorilor ani, și pentru acest an nu aveam în vedere nivelul de acum, care este de 45 de euro. Ajutorul de stat oferit recent de guvern este calibrat pe valorile inițiale, pe care le-am prognozat atât  noi, cât şi instituţii independente internaționale, precum IHS sau Bloomberg.

Chiar dacă noi am actualizat între timp în plan nivelul de preț corelat cu ce se întâmplă în realitate, ajutorul de stat pe care l-am primit de curând este la nivelul anterior, adică mai mic. Diferența este suportată de companie – am ajustat nivelul cheltuielilor, am adaptat fluxul de lichidități, cash-flow-ul, astfel încât să putem să achiziționăm certificate- și asta facem de când a fost aprobat ajutorul de stat prin ordonanță de urgență – astfel încât să fim în poziția în care la sfârșitul perioadei de conformare să avem certificatelee.

Ceea ce se va întâmpla pe viitor este descris în plan – în fiecare an vom primi o parte din fondurile necesare achiziționării certificatelor de CO2, timp în care vom încerca și noi să creștem nivelul încasărilor, practic prețul electricității va reflecta acest lucru”.

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (27/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (27/09/2022)

Grupul Purcari achizitioneaza pachetul majoritar intr-o Crama din Bulgaria

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Numire administratori provizorii