Update articol:
DUPĂ CE NE-A TRANSMIS LA FINALUL ANULUI CĂ NU A PROMOVAT EXTRAGERI DUBLE DE REVELION, Loteria confirmă că a promovat în print şi pe site extrageri duble de Revelion, iar ulterior a anunţat doar trei extrageri (vezi facsimile)

Actualizare – Avocatul Adrian Cuculis: “De data aceasta se pare că Loteria Română s-a pretat la activități cu tentă penală”

Cuculis: “ONJN  ar trebui să aibă un cuvânt de spus, fiindcă organizarea și supravegherea se fac de către această autoritate ce ar fi trebuit inclusiv să verifice regulamentul de fucționare al Loteriei și să aplice măsurile contravenționale ce s-ar fi impus”

 

ACTUALIZARE:

Avocatul Adrian Cuculis ne-a declarat despre situaţia creată în cadrul extragerilor de Revelion ale Loteriei Române: “Loteria România nu este pentru prima dată pusă în fața unor scandaluri pe tema extragerilor, însă de data aceasta se pare că s-a pretat la activități cu tentă penală. Generic, dacă dăm definiția infracțiunii de înșelăciune, este fapta de Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust. Analizând ca atare situația, opinez că putem discuta în mod vădit de o faptă de inducere în eroare, că nu au fost efectuate cele 6 extrageri, dar și elementul folosului material este atins, fiindcă prețul biletelor a fost dublu. Nu se poate discuta despre o eroare de comunicare fiindcă Loteria și-a arătat clar intențiile, însă probabil s-a gândit că este sfârșit de an și ca atare poate «nu se prinde nimeni». Ceea ce trebuie spus este că toți jucătorii și nu sunt «decât» câteva sute de mii, ar putea să le facă zile grele celor din Loteria Română cu plângeri penale, dar și procese de natură colectivă, desigur prejudiciul în esență netrebuind să fie analizat individual, ci colectiv. Ce pot cere jucătorii? În primul rând să se efectueze ceea ce a promis Loteria, fiindcă oferta loteriei o dată ce a fost lansată, iar jucătorul a acceptat oferta, se consideră «contractul încheiat». Jucătorii pot cere și restituirea sumelor de bani plătite și de ce nu, mergând pe același principiul al șanselor, s-ar putea ridica și pretenția de a fi despăgubiți cu fix valoarea premiului, fiindcă prin încălcarea «contractelor» , adică prin neefectuarea extragerilor, dreptul fiecăruia a fost văduvit. Să nu uităm și de ONJN (Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc) care ar trebui să aibă un cuvânt de spus fiindcă organizarea și supravegherea se fac de către această autoritate ce ar fi trebuit inclusiv să verifice regulamentul de fucționare al loteriei și să aplice măsurile contravenționale ce s-ar fi impus. Cert este că atitudine Loteriei este una total greșită și de aici ar putea să decurgă toate consecințele de mai sus”.

…………..

Loteria Română confirmă în această seară, printr-un comunicat de presă, că a promovat extrageri duble de Revelion în ediţia print a revistei Loto-Prono (șase trageri speciale pentru 31 decembrie 2018 la jocurile loto 6/49, Joker și Loto 5/40),   în condiţiile în care pe site și în comunicatele de presă transmise publicului oficialii Loteriei au anunţat doar trei extrageri.

Loteria Română a transmis în această seară: “În ceea ce privește informarea cu privire la Tragerile Loto Speciale de Anul Nou din revista «Loto-Prono», precizăm că în ultimul număr din anul 2018, la rubrica dedicată acestor trageri, s-a produs o eroare de redactare. Această a fost remediată în scurt timp, prin corectarea ediției online și prin retragerea numărului de la difuzare, pentru informarea corectă a jucătorilor”.

Anunţul Loteriei din această seară se contrazice cu un alt răspuns la Loteriei transmis la finalul anului, la solicitarea noastră de clarificări, când ne-a spus că nu a precizat public că tragerile vor fi duble.   

Răspuns Loterie 28 decembrie 2018 pentru www.financialintelligence.ro: “Loteria Română a promovat aceste trageri (n.r. trei) în agențiile proprii, prin transmiterea unui comunicat de presă (în data de 24 decembrie 2018, preluat de majoritatea publicațiilor și agențiilor de știri) și postarea de informații relevante pe pagina proprie de facebook și pe site-ul www.loto.ro, fără a se preciza în vreun moment că tragerile vor fi duble”. 

Confuzia numărului extragerilor de Revelion a dus la nedumeriri printre jucători, mai ales că biletele s-au vîndut pentru șase trageri, nu pentru trei, surse apropiate situaţiei declarându-ne: „Este pentru prima dată în istorie cînd jucătorii plătesc dublu, știu că joacă pentru două trageri pe joc, dar, de fapt, joacă pentru una singură/joc”.

Financialintelligence.ro a scris, încă din 28 decembrie 2018, de această neconcordanţă. 

Loteria Romană anunță în print șase extrageri de Revelion, dar pe site și în comunicatele de presă spune că face doar trei (vezi cele doua facsimile)

 

În această seară, Loteria Română a transmis: 

“Referitor la Tragerile Loto Speciale de Anul Nou care au generat o serie de nemulțumiri și neclarități în rândul jucătorilor, Loteria Română face următoarele precizări:

În data de 31 decembrie 2018 Loteria Română a organizat Tragerile Loto Speciale de Anul Nou pentru care a suplimentat fondul de câștiguri al categoriei I pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker și Loto 5/40, după cum urmează:  Loto 6/49: 500.000 de lei; Joker: 250.000 de lei; Loto 5/40: 50.000 de lei. Prețul/varianta în cazul fiecăruia din cele trei jocuri pentru care s-a suplimentat fondul de câștiguri al categoriei I a fost mai mare decât în cazul tragerilor obișnuite, din rațiuni comerciale, pentru a genera fonduri de câștiguri mai atractive și, implicit, premii mai atractive.

Loteria Română a promovat aceste trageri în agențiile proprii, prin transmiterea de  comunicate de presă atât în dată de 24 decembrie 2018 cât și în dată de 28 decembrie 2018 cât și prin postarea de informații relevante pe pagină proprie de facebook și pe site-ul www.loto.ro. Totodată, printr-o circulară internă transmisă în dată de 10 decembrie 2018, toate punctele de lucru județene au fost informate cu privire la modalitatea de organizare a Tragerilor Loto Speciale de Crăciun și de Anul Nou, fiind menționate toate informațiile relevante cu privire la aceste extrageri, inclusiv în ceea ce privește suplimentările fondului de câștiguri și prețul variantelor de joc. De asemenea, în agențiile loto au existat atât afișe cât și anunțuri privind Tragerile Loto Speciale de Anul Nou.

În ceea ce privește informarea cu privire la Tragerile Loto Speciale de Anul Nou din revista «Loto-Prono», precizăm că în ultimul număr din anul 2018, la rubrica dedicată acestor trageri, s-a produs o eroare de redactare. Această a fost remediată în scurt timp, prin corectarea ediției online și prin retragerea numărului de la difuzare, pentru informarea corectă a jucătorilor.

Menționăm faptul că, în conformitate cu Regulamentul de Organizare și Administrare a Jocurilor Loto, Loteria Română a decis majorarea prețurilor și modalitatea de desfășurare a extragerilor în vederea  suplimentării cu sume importante a fondului de câștiguri. Totodată, precizăm faptul că prețul variantelor s-a reflectat în fondurile de câștiguri ale fiecărui joc și implicit în valoarea premiilor. Astfel, pentru Tragerile Loto Speciale de Anul Nou a fost în joc un fond total de câștiguri de peste 17,2 milioane lei (aproximativ 3,7 milioane euro) și s-au înregistrat peste 47.400 de câștiguri în valoare totală de peste 3,9 milioane lei, reporturile de peste 13 milioane lei rămânând în joc pentru extragerile care se vor organiza în dată de 06.01.2019, ce vor oferi noi șanse de câștig participanților”.

Facsimil 1 - editia print
Facsimil 1 – editia print
Facsimil 2 - site Loteria Romana
Facsimil 2 – site Loteria Romana

 

 

Loteria Romană anunță în print șase extrageri de Revelion, dar pe site și în comunicatele de presă spune că face doar trei (vezi cele doua facsimile)

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020