Update articol:

MADR: Propunerea de diminuare a bugetului nu afectează nicio categorie de cheltuieli; sumele pentru producători nu sunt influenţate

Diminuarea bugetului Ministerului Agriculturii cu suma de 310,4 milioane de lei nu afectează nicio categorie de cheltuieli, sumele corespunzătoare formelor de sprijin financiar acordate producătorilor agricoli din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat nefiind influenţate de modificările propuse în proiectul de act normativ privind rectificarea bugetului de stat, precizează ministerul.

„În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii referitoare la faptul că rectificarea bugetară ar influenţa acordarea subvenţiilor agricole, pentru corecta informare a opiniei publice, MADR face următoarele precizări: propunerea de diminuare a bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019 cu suma de 310,4 milioane lei, cuprinsă în proiectul de OG privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, reprezintă în fapt o reaşezare a indicatorilor financiari aprobaţi, precum şi reducerea sumelor ce au fost reţinute în conformitate cu prevederile art. 21 alineatul 5 al Legii 500/2002 privind finanţele publice. Sumele reţinute, conform Legii 500/2002, care fac obiectul diminuării din bugetul MADR, nu afectează nicio categorie de cheltuieli, sumele corespunzătoare formelor de sprijin financiar acordate producătorilor agricoli din fonduri externe nerambursabile şi de la bugetul de stat nefiind influenţate de modificările propuse în proiectul de act normativ privind rectificarea bugetului de stat”, arată Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale într-un punct de vedere.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat marţi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pierde 310,4 milioane lei, execuţia la semestrul I fiind de 34% din bugetul aprobat. Propunerea de diminuare a cheltuielilor bugetare a avut în vedere execuţia pe primul semestru al anului 2019 raportată la prevederile bugetare anuale şi diminuarea sumelor reţinute în proporţie de 10%. S-au identificat economii în principal la transferuri între unităţi ale administraţiei publice – 277,4 milioane lei.