Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Sorin Mititelu, a pledat, joi, pentru schimbarea comportamentului în trafic, atrăgând atenția că suma plătită anual, în România, de asiguratori pentru accidentele rutiere este de aproximativ 1,5 miliarde de euro, resurse care ar putea fi folosite în beneficiul societății.
‘Accidentele nu sunt produse de mașini, accidentele sunt produse de oameni. Prin urmare, ceea ce avem de făcut în continuare este de a schimba comportamentul oamenilor, comportamentul oamenilor în societate și în trafic, implicit. (…) Aceste accidente, din perspectivă materială, financiară, ei bine, ne costă anual cam un miliard și jumătate de euro. Aceasta ar fi suma despăgubirilor plătite de către asiguratori pentru asigurările auto. Evident că este mult, dat fiind faptul că, atunci când ne comparăm cu țări, piețe similare, vedem că frecvența daunelor în România este undeva aproape cu 70 – 80% mai mare decât cea care este înregistrată în alte țări similare nouă, din apropiere’, a afirmat Mititelu, la Senat, la o dezbatere care a marcat prima ediție a Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Mititelu, în țara noastră există o resursă care este consumată de o manieră ineficientă și, ca urmare, este nevoie să fie făcute anumite schimbări, astfel încât să se producă evenimente rutiere cât mai puține.
‘Întotdeauna trebuie acționat într-un dublu plan, motivare pozitivă, motivare negativă. Cu cât sunt mai clare valorile, ce e bine, ce e rău, ce este corect, ce e greșit, ce trebuie respectat, pentru că este o regulă, toate acestea trebuie înțelese de la o vârstă timpurie și menținute pe tot parcursul vieții fiecăruia. Cu cât vorbim și acționăm cu o frecvență mai mare pentru a îndrepta, (…) pentru a avea mai puține evenimente rutiere, cu atât e mai bine pentru toată lumea. Așadar, în ceea ce ne privește, prin ceea ce avem la dispoziție ca reglementări, avem și noi contribuția noastră. Avem posibilitatea de a motiva pozitiv și negativ pe cei care participă în trafic și care au o asigurare auto. În felul acesta, reducem riscul la care ne expunem, reducem cheltuielile, folosind resursele în lucruri benefice societății și, în final, am contribui cu toții la a avea o societate mai bună’, a evidențiat Sorin Mititelu.
La Palatul Parlamentului s-a desfășurat, joi, dezbaterea ‘Scutire de la accident’, eveniment organizat de Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, în parteneriat cu Coaliția pentru Siguranță Rutieră, în cadrul primei ediții a Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere.