Update articol:

Moody’s schimbă la negativ perspectivele asupra a cinci sisteme bancare europene: Norvegia, Finlanda, Ungaria și Portugalia şi Slovacia

Moody’s a revizuit perspectivele asupra a nouă sisteme bancare europene având în vedere pandemia de coronavirus și a schimbat la negativ perspectivele pentru cinci din ele. Este vorba despre Norvegia, Finlanda, Ungaria și Portugalia, de la stabil la negativ, și Slovacia, de la pozitiv la negativ. Perspectivele asupra altor patru sisteme bancare – Republica Cehă, Polonia, Austria și Irlanda – au rămas stabile, potrivit  Moody’s. 

Modificările de astăzi ale perspectivei Moody’s reflectă consecințele probabile ale focarului de coronavirus în Europa. Moody’s previzionează o contracție cumulativă a economiei în primul și al doilea trimestru al anului 2020. Deși măsurile favorabile de politică fiscală și monetară vor ajuta probabil recuperările cu o creștere peste tendință în trimestrele următoare și în 2021, probabil că productivitatea din trimestrul doi este puțin probabilă fie recuperată.

În acest mediu, creditele cu probleme ale băncilor vor crește, iar provizioanele lor  vor reduce profitabilitatea. Rentabilitatea majorității băncilor europene este deja scăzută în raport cu colegii globali.

Totuși, în majoritatea sistemelor bancare, lichiditatea este puternică, iar amortizările de capital sunt substanțiale, oferind o bază solidă pentru a absorbi pierderile neașteptate.

Schimbarea perspectivei asupra sistemelor bancare norvegiene, finlandeze, maghiare și portugheze, în negativ, de la stabil, reflectă așteptările Moody’s că toate cele patru țări vor avea o contracție accentuată a creșterii economice. Rentabilitatea băncilor  va slăbi din cauza creșterii provizioanelor și a reducerea împrumuturilor.

În timp ce băncile norvegiene prezintă în prezent volume scăzute de împrumuturi neperformante, niveluri foarte mari de capitalizare și beneficiază de măsuri generoase de susținere susținute de fondul suveran al țării, impactul coronavirusului asupra activelor va fi agravat de scăderea preţurilor petrolului.

În Slovacia, unde perspectivele sistemului bancar s-au schimbat la negativ, de la pozitiv, încetinirea provocată de coronavirus va duce la deteriorarea calității activelor. Nivelurile ridicate de datorii gospodărești și dependența semnificativă de exporturi pot agrava impactul crizei.

Moody’s a păstrat perspective stabile asupra sistemelor bancare cehe, poloneze, austriece și irlandeze. În Republica Cehă și Austria, creșterea creditelor cu probleme va începe de la o bază scăzută, iar rentabilitatea bancară mai puternică decât în ​​multe alte sisteme bancare europene se adaugă rezilienței. Deteriorarea calității împrumuturilor în Polonia va fi probabil moderată, întrucât creșterea creditului a fost relativ diminuată. În Irlanda, împrumuturile cu probleme s-au redus rapid din cauza restructurărilor și a vânzărilor de portofoliu. Cu toate acestea, Moody’s se  așteaptă la o întârziere a vânzărilor de active și o creștere a arieratelor noi. Chiar și așa, solvabilitatea va rămâne puternică.