Update articol:

NATO2022Bucureşti/ Aurescu: România, rol strategic; lucrurile care se întâmplă în Marea Neagră nu rămân în Marea Neagră

Bogdan Aurescu Bogdan Aurescu/ Sursa foto: Facebook

Bucureştiul va fi în aceste zile capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice, ceea ce demonstrează rolul strategic al României în zona Mării Negre, a evidenţiat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, înainte de deschiderea Reuniunii Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting – MLM), co-organizată de MAE şi Conferinţa de Securitate de la Munchen, la Palatul Regal.

Organizarea reuniunii la Bucureşti “este o recunoaştere a rolului strategic al României în Marea Neagră, deoarece lucrurile care se întâmplă în Marea Neagră nu rămân în Marea Neagră”, a declarat Aurescu.

Marţi şi miercuri se va desfăşura la Bucureşti reuniunea miniştrilor de Externe din ţările NATO.

Reuniunea Liderilor de la Munchen aduce la Bucureşti, luni şi marţi, peste 75 de participanţi la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti renumiţi, formatori de opinie, pentru a aborda subiecte de interes major pe agenda regională, europeană şi euroatlantică. Dezbaterile interactive ale MLM se desfăşoară cu uşile închise, în baza regulilor de tip Chatham House.

Reuniunea MLM Bucureşti este parte a programului anual al prestigioasei Conferinţe de Securitate de la Munchen şi este organizată în pregătirea Conferinţei din luna februarie 2023. Precedenta reuniune MLM a avut loc la Washington, în luna mai 2022.

Este pentru prima oară în istoria acestui format când evenimentul are loc în Europa de Sud-Est.

Agenda întâlnirii de la Bucureşti va cuprinde teme relevante pentru securitatea internaţională, cu accente pe evoluţiile din spaţiul estic, regiunea Mării Negre şi Balcanii de Vest.

Printre subiectele abordate se vor număra, de asemenea, arhitectura europeană de securitate, implementarea noului Concept Strategic al NATO, ameninţările hibride, securitatea alimentară, criza energetică.

Potrivit MAE, evenimentul de la Bucureşti va avea un impact dincolo de momentul desfăşurării sale, rezultatele urmând să contribuie la fundamentarea dezbaterilor ce vor avea loc anul viitor, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, potrivit Agerpres.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022