Update articol:

Opoziţia belarusă cere sancţiuni împotriva lui Lukaşenko

Sursa foto: en.kremlin.ru

Opozantul belarus Pavel Latuşko a cerut miercuri sancţiuni împotriva Belarusului la fel de dure precum cele vizând Rusia şi proceduri judiciare împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, “complice” al lui Vladimir Putin în invadarea Ucrainei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele rus “Putin a fost condamnat pe bună dreptate în întreaga lume. Dar Lukaşenko merită un oprobriu mult mai generalizat decât a avut până în prezent”, a scris Pavel Latuşko în săptămânalul britanic The New European.

Acest fost ministru al culturii, care locuieşte în exil la Varşovia după demiterea sa pentru că a lansat un apel public la noi alegeri în Belarus în 2020, a considerat că preşedintele belarus este “complice” la războiul din Ucraina, permiţând Rusiei să-i folosească teritoriul pentru invazie.

“Poate fi pionul lui Putin, un lider păpuşă într-un stat marionetă, dar este şi un actor major în această situaţie oribilă şi este timpul ca Occidentul să-şi dea seama de acest lucru şi să acţioneze în consecinţă”, a continuat el, cerând ca Belarusului să-i fie aplicate “aceleaşi sancţiuni” ca şi cele care vizează interesele ruse.

În caz contrar, ţările occidentale vor lăsa “o portiţă uriaşă”, a avertizat el, permiţând ocolirea sancţiunilor prin intermediul Belarusului “unde ruşii au încă acces la mărcile occidentale”.

Belarusul a fost ţintit de sancţiuni, în principal din cauza rolului său în atacul asupra Ucrainei, care sunt mai puţin extinse decât cele care vizează Rusia.

Londra a sancţionat mai mulţi înalţi responsabili militari şi companii din ţară, iar Washingtonul i-a interzis lui Aleksandr Lukaşenko intrarea în Statele Unite, ca şi soţiei şi celor trei copii ai săi.

Pavel Latuşko a mai deplâns “inacţiunea” Occidentului după arestarea jurnalistului de opoziţie Roman Protasevici, în urma interceptării zborului Ryanair în care se afla de către un avion de vânătoare belarus în mai 2021 sau când Minskul a fost acuzat că a organizat un aflux de migranţi la frontierele Uniunii Europene.

“Lukaşenko trebuie tradus în justiţie” în faţa Curţii Penale Internaţionale, a mai pledat el.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative