Update articol:

Senatorii PSD cer explicaţii de la Dăncilă pentru repoziţionarea în cazul Isărescu (vezi şi declaraţii Olguţa Vasilescu şi Liviu Pleşoianu)

palatul parlamentului

Senatorii PSD au votat informal să nu îl susțină pe Mugur Isărescu la șefia BNR, dorind ca premierul Viorica Dăncilă să le motiveze de ce ar trebui să îl voteze, potrivit Antena3.

Printre cei mai vocali contestatari ai noii strategii pentru BNR ar fi chiar liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, potrivit stiripesurse.ro, dar și vicepreședintele PSD Lia Olguţa Vasilescu.

În luna ianuarie a acestui an, liderul grupului PSD din Senat, Şerban Nicolae, i-a solicitat ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, ca împreună cu Parlamentul să găsească o soluţie legislativă prin care BNR şi alte instituţii din sistemul financiar-bancar să nu aibă doar “rol contemplativ”, “de agent constatator”.
“Indiferent cât de aprofundată ar fi analiza tuturor aspectelor legate de sistemul financiar-bancar, de aspectele legate de supraveghere macroprudenţială, în România, soluţiile la nivelul Parlamentului sunt cele legislative. (…) Eu aş vrea în cadrul analizei pe care o faceţi şi pentru viitorul dialog cu comisiile parlamentare să luaţi în calcul şi eventuale modificări legislative astfel încât să evităm ca BNR sau alte autorităţi cu atribuţii în aceste chestiuni să dea impresia unor autorităţi cu rol contemplativ, cu rol de agent constatator, cu rol de eseist pe teme economico-financiare. Poate noi am greşit, Parlamentul, (…) în ultimii 30 de ani la nivelul soluţiilor normative cu putere de lege, în sensul în care BNR şi alte autorităţi publice au căpătat doar rol de observaţie, de constatare, de contemplare şi de analiză de tip eseu a unor aspecte practice”, a afirmat Şerban Nicolae, în şedinţa Comisiei economice a Senatului.
La acea vreme, el şi-a exprimat speranţa că “viitorul guvernator al BNR va avea mai clar în vedere” atribuţiile Băncii centrale: “Poate e nevoie de ceva mai mult. Poate că viitorul CA al BNR, viitorul guvernator al BNR va avea mai clar în vedere atribuţiile concrete pe care banca le aştepată de la BNR. Poate că am greşit când am acordat încredere actualului CA al BNR sau am greşit în soluţiile legislative. Pentru o viitoare analiză, aş vrea să luaţi în calcul şi acest aspect. Aş vrea să evităm pentru viitor şi dialogul dintre comisiile Parlamentului şi diverşi consilieri ai guvernatorului Băncii, purtători de cuvânt, părerişti şi alţi dătători cu presupusul, pentru că din punctul meu de vedere, autorităţile publice nu sunt cele reprezentate de purtătorii de cuvânt, de consilierii matusalemici sau de alte persoane cu rol de observatori avizaţi sau neavizaţi. Poate este eroarea la nivelul nostru, dar având în vedere că reprezentanţi Guvernul, care are atributul de iniţiator de proiecte legislative, să găsim soluţia la nivel normativ”.

De asemenea, vicepreședintele PSD Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei Deputaților, a declarat luni că ea nu va vota pentru menţinerea, în continuare, a lui Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale, deși este vorba de o decizie luată în coaliție. De asemenea, liderul senatorilor ALDE a îndemnat parlamentarii să nu-l voteze pe Isărescu, potrivit stiripesurse.ro.

Întrebată dacă este de acord cu susţinerea, în continuare, a lui Mugur Isărescu pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale, Lia Olguţa Vasilescu a răspuns: “Cu siguranţă nu voi vota. Eu am vorbit în nume personal”.

Ea a spus că este o surpriză decizia coaliţiei de guvernare de a-l susţine pe Mugur Isărescu.

Vasilescu a adăugat că nu va vota pentru Mugur Isărescu din motive personale, menţionând că nu ştie dacă şi alţi colegi vor face acelaşi lucru. “Nu am de unde să ştiu, nu am vorbit cu nimeni”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Și Liviu Pleșoianu a reacționat pe Facebook, cu privire la declarațiile Vioricăi Dăncilă. Mugur Isărescu – din nou la BNR. Are, cică, “susținerea Coaliției” pentru un nou mandat. Dar cine e “coaliția” asta!? Dăncilă, Tăriceanu și încă doi oameni de la PSD și de la ALDE!? Pe Zamfir, de la ALDE, l-a întrebat cineva? Pe mine și pe colegii de la PSD ne-a întrebat cineva? Cum era cu “dictatorul”, …”democraților”!?”, a scris Liviu Pleşoianu. 
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că, în urma discuţiei avute cu premierul Viorica Dăncilă, se va merge pe susţinerea lui Mugur Isărescu pentru reînnoirea mandatului acestuia de guvernator al Băncii Naţionale a României.

Călin Popescu Tăriceanu: Coaliția PSD-ALDE îl susține pe Isărescu pentru conducerea BNR (Articol actualizat cu numele vehiculate și distribuirea locurilor din Consiliul BNR pe partide)

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)