Update articol:
SUA avertizează Germania că va limita schimbul de informații, dacă Huawei va avea permisiunea de a construi infrastructura 5G

Actualizare: NATO: Dacă Berlinul alege 5G de la Huawei, întrerupem comunicarea cu partenerii germani

www.huawei.com www.huawei.com

Actualizare

NATO va înceta să mai comunice cu partenerii lor germani dacă Berlinul va colabora cu grupul chinez Huawei pentru infrastructura sa de 5G, a spus, ieri, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul american Curtis Scaparrotti.

“Ne este teamă că structura comunicaţiilor lor va fi compromisă, deoarece mai ales cu sistemul 5G, a cărui lăţime de bandă este ultra largă, iar capacitatea de extragere a datelor este incredibil㔑, a declarat miercuri şeful forţelor NATO în faţa unei comisii parlamentare a Congresului SUA. Dacă 5G este integrat în sistemul lor de comunicare militară, nu vom mai comunica cu ei prin acest sistem, a avertizat el. 
………….

Administraţia Trump a  transmis guvernului german că va limita schimbul de informații cu Berlinul dacă Huawei Technologies Co. va avea permisiunea de a construi infrastructura mobilă de internet de generație următoare (5G) din Germania, conform WSJ.

Într-o scrisoare adresată ministrului german al economiei, ambasadorul SUA în Germania, Richard A. Grenell, a declarat că permiterea participării Huawei sau a altor furnizori chinezi de echipamente în proiectul 5G va însemna că SUA nu vor putea să mențină același nivel de cooperare cu agențiile germane de securitate.

În scrisoare, Grenell notează că sistemele sigure de comunicații sunt esențiale pentru cooperarea în domeniul apărării și al informaţiei, inclusiv în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, și că societățile precum Huawei și ZTE Corp., controlate de statul chinez, pot compromite confidențialitatea acestor schimburi.

Scrisoarea, datată vineri și consultată de The Wall Street Journal, marchează un avertisment explicit al SUA pentru un aliat care, dacă ar colabora cu Huawei, ar putea diminua cooperarea în domeniul securității cu Washingtonul. Un înalt oficial al Departamentului de Stat a subliniat că SUA va continua să facă schimb de informații cu Berlin chiar dacă ar permite folosirea echipamentelor Huawei pentru rețeaua 5G a țării, dar nu la același nivel și nu cu același grad de transparență ca înainte. “Americanii vor presupune că tot ceea ce împărtășesc cu Germania se va duce la chinezi”, a spus oficialul.

Guvernul german a anunţat că nu a observat nimic care să indice că Huawei ar folosi echipamentul pentru a spiona utilizatorii și că, prin urmare, ar trebui să i se permită să liciteze pentru dezvoltarea 5G, dacă îndeplinește criteriile de securitate de bază.

Scrisoarea ambasadorului a enumerat companii care ar putea construi rețeaua germană de 5G a Germaniei precum Ericsson AB din Suedia, Nokia Corp. din Finlanda și Samsung din Coreea de Sud. Nu a menționat Cisco Systems Inc., compania americană care furnizează tehnologii similare.  

Statele Unite ale Americii le-a solicitat aliaților săi să boicoteze produsele companiei chineze Huawei, din cauza riscurilor privind securitatea națională. Compania a negat acuzațiile și a dat în judecată Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Agențiile europene de securitate s-au bazat în mare măsură pe serviciile de informații ale SUA în lupta împotriva terorismului.

Atât oficialii germani, cât și cei din SUA au declarat că amenințarea de la Washington va tulbura serviciile speciale ale Germaniei, care sunt un mare consumator de informații furnizate de Agenția Națională de Securitate, CIA și alte agenţii de informaţii din SUA. Cancelarul german Angela Merkel a declarat luna trecută, la deschiderea noului sediu al serviciului secret al țării, că buna cooperare cu agențiile americane de informații a fost o chestiune de importanță vitală pentru Germania.

Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă au împiedicat firmele locale să utilizeze echipamente Huawei pentru rețelele 5G.

 

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL