Update articol:

UE aprobă extinderea până în decembrie 2023 a plafonării preţurilor la gazele naturale în Spania şi Portugalia

Uniunea Europeană a fost de acord cu extinderea până în decembrie 2023 a plafonării preţurilor la gazele naturale folosit pentru generarea energiei în Spania şi Portugalia, a anunţat marţi ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Admiţând că Peninsula Iberică are legături energetice slabe cu restul Europei, în 2022 Comisia Europeană a permis celor două ţări să plafoneze preţurile, pentru a face faţă costurilor ridicate cu energia.

“Acest instrument ne permite să menţinem protecţia consumatorilor până la finalul anului”, a declarat Ribera la Bruxelles.

Un purtător de cuvânt al ministerului Energiei a precizat: “Acest acord permite extinderea mecanismului temporar prin care se plafonează preţul gazelor de la un nivel mediu de 55 euro per MWh, până la 65 euro per MWh la finalul acestei extinderi”. Guvernele plătesc diferenţa între nivelul plafonat şi preţul pieţei, care a urcat semnificativ în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Portugalia şi Spania au convins Comisia Europeană că ar trebui să li se permită să intervină asupra propriilor preţuri la electricitate, care sunt deseori mărite artificial de combustibilii fosili scumpi, chiar dacă regiunea utilizează masiv energia regenerabilă şi are puţine interconectări cu restul Europei.

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out