Update articol:
CRESTERE DE APROAPE 30% A ACTIUNILOR AVIOANE CRAIOVA

10 aeronave IAR-99 Standard vor fi modernizate la Avioane Craiova – contract de de 275 de milioane de lei; Avioane Craiova va fi declarat Centru naţional de mentenanţă IAR 99

Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia Generală pentru Armamente, şi Avioane Craiova S.A. au semnat vineri, 14 august, la Craiova, în prezenţa premierului Ludovic Orban şi a ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, contractul pentru “Revitalizarea şi modernizarea a 10 aeronave IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naţionale în configuraţia IAR-99 SM”, potrivit unui comunicat.

Contractul, în valoare de 275 de milioane de lei fără TVA, are o durată de patru ani, ultima aeronavă modernizată urmând a fi livrată în termen de 48 de luni de la semnarea documentului.

Pe Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Avioane Craiova (AVIO) au inregistrat o crestere de aproape 30%, astazi, la 4,26 lei/unitate. 

Ministrul apărării naţionale a apreciat importanţa semnării acestui contract atât pentru Armata României, cât şi pentru industria naţională de apărare, şi a exprimat speranţa că “prima aeronavă modernizată va intra în testele de verificare după 22 de luni”.

Obiectivul principal al revitalizării şi modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat – IAR-99 SM este realizarea unor aeronave de şcoală şi antrenament necesare pregătirii avansate a piloţilor pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române. Totodată, programul de înzestrare are ca scop menţinerea capabilităţii aeriene de sprijin aerian apropiat şi intervenţia împotriva ţintelor aeriene de viteză mică.

“Prin acest program, dincolo de antrenamentul de zbor, piloţii vor putea fi pregătiţi şi pentru antrenamentul de luptă şi vor folosi această capabilitate pentru sprijinul aerian în acţiuni militare concrete”, a spus ministrul Ciucă.

Prin semnarea contractului cu Avioane Craiova S.A, Ministerul Apărării Naţionale respectă strategia asumată în implementarea programelor majore de înzestrare, respectiv angajarea, la nivelul maxim posibil, a resurselor din industria de apărare din România.

Lucrările de revitalizare şi modernizare ale aeronavelor IAR-99 Standard la Avioane Craiova S.A. se vor realiza şi prin implicarea altor operatori economici români şi străini, ceea ce va conduce la dezvoltarea pe orizontală a industriei naţionale.

Ministrul apărării naţionale a concluzionat că proiectul început astăzi este unul complex, de anvergură, şi “sperăm ca el să reprezinte un punct de plecare pentru dezvoltarea şi evoluţia tehnologică în industria aeronautică românească, ale cărei produse sunt atât de necesare Forţelor Aeriene Române”.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat: ”Deseară, în şedinţa de Guvern, vom întregi acest lucru al Avioanelor Craiova şi vom aproba un memorandum prin care Avioane Craiova va fi declarat Centru naţional de mentenanţă IAR 99 în aşa fel încât Avioane Craiova să fie de referinţă pentru modernizarea acestor avioane”.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (18/09/2020)

Aprobare Tribunal - fuziune prin absorbtie a companiilor de servicii energetice

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/09/2020)

Contract de imprumut cu Gocab Software

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/09/2020)

Convocare AGOA - 23 (26) octombrie 2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (18/09/2020)

Comunicat referitor la AGOA din 12.10.2020