Update articol:

Acționarii OPCOM au aprobat un împrumut de 3,2 milioane de euro, pentru participarea la capitalul Contrapărții Centrale locale

Acționarii Operatorului pieței de energie electrică și de gaze naturale din România (OPCOM) au aprobat, în mai, de principiu, contractarea unui împrumut bancar în valoare de 3,2 milioane de euro pentru asigurarea sursei de finanțare pentru participarea societății la capitalul social al Contrapărții Centrale pentru România.

Elementele esențiale și garanțiile aferente contractului de împrumut bancar vor face obiectulul unei noi aprobări a Adunării Generale  a Acționarilor.

Contrapartea Centrală este o instituție necesară, conform regulilor europene, pentru decontarea derivatelor, iar BVB a inițiat proiectul unei astfel de instituții locale, intenționând să colaboreze cu OPCOM în ceea ce privește implementarea pe piața de energie și pe cea de capital a serviciilor de contraparte centrală (CCP).

Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori București, a spus, recent, că a găsit investitori dispuși să pună 6 milioane de euro, pe lângă cele 10 puse în joc de BVB, pentru înființarea Contrapărții Centrale locale, conform proiectului aprobat de acționarii Bursei în ianuarie.

Domnia sa a spus, în exclusivitate, la solicitarea Financialintelligence.ro, că toate SIF-urile și-au manifestat formal intenția de a partcipa la capitalul CCP. De asemenea, OPCOM și-a manifestat intenția de a participa la capitalul CCP cu suma de 3.2 milioane euro, potrivit lui Adrian Tănase.

În aprilie, Bogdan Andronic, secretar de stat în Ministerul Economiei, a spus: “Nu dăm înapoi de la promisiunea ca OPCOM să fie co-acționar la CCP-ul local, trebuie să găsim soluția juridică”. Domnia sa s-a referit la faptul că bursa OPCOM este deținută de Transelectrica și va trebui separată de aceasta. Se pare că, până la urmă, OPCOM va merge pe varianta unui împrumut bancar pentru participarea la CCP.

Acționarii OPCOM sunt Transelectrica, cu 97,84%, și Ministerul Economiei, cu 2,16%.

Obiectivul BVB este dublarea valorii tranzacționate, în zece ani, potrivit proiectului pentru CCP.

În scenariul de bază, BVB se așteaptă că valoarea medie zilnică tranzacționată va ajunge la 20 mil. EUR, în anul 10, Gradul de penetrare al Futures pe acțiuni în piața Spot, la  60%, în anul 10, Contractele Futures pe energie electrică vor ajunge la un volum de 10 mil. MWh /an, în anul 10, vor exista contracte Forward (PCCB-NC) la un nivel constant de 21 mil. MWh /an.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)