Sunt șase aspecte-cheie care se evidențiază ca provocări pentru sistemul bancar și economie, din perspectiva țintelor de tranziție verde, dar acestea creează, în același timp, și oportunități, a spus Anca NUȚIU, Director executiv retail BRD Groupe Société Générale, la Banking Forum, organizat de Financial Intelligence, pe 14 octombrie.
Anca Nuțiu a declarat: “Criza energetică generată de războiul din Ucraina și perturbările în aprovizionarea cu gaze din Rusia au subliniat, din păcate, vulnerabilitățile României. Am simțit cu toții, chiar și în viața personală, acest lucru – vulnerabilități în ceea ce privește dependența de combustibilii fosili. Acest lucru creează și oportunități, în sensul în care am văzut o accelerare a discuțiilor privind diversificarea resurselor de energie și investițiile în energie regenerabilă, energie solară, eoliană, hidroenergie. Creșterea prețurilor la energie a avut un impact mixt: pe de o parte, a creat o presiune pentru găsirea unor soluții mai ieftine și mai durabile, însă, pe de altă parte, a crescut costurile în investițiile în tehnologii verzi.”
Al doilea aspect-cheie este legat absorbția fondurilor europene și tranziția la economie verde prin intermediul acestora: „Știm foarte bine că România beneficiază de fonduri substanțiale din partea Uniunii Europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență, care include obiective clare pentru tranziția la economia verde. Aceste fonduri sunt cruciale pentru investiții și infrastructura verde, în special în sectoare precum transportul sustenabil și eficiența energetică a clădirilor. Avem în continuare de lucru și de recuperat.
Din păcate, contextul geopolitic tensionat a provocat un pic o reducere a prioritizării în această zonă, însă e clar că acesta este drumul pe care trebuie să mergem în continuare.”
Al treilea aspect-cheie este zona de competitivitate și partea de costuri, respectiv creșterea costurilor la materiile prime și energie, care a avut un impact negativ pe competitivitatea companiilor românești, iar, în acest context, tranziția către tehnologii verzi poate fi percepută ca o povară suplimentară pentru industrii: „Cu toate acestea, companiile care investesc în tehnologii verzi, care își reduc dependența de resursele fosile, pot deveni mai competitive pe termen lung.
Apoi, avem presiunile externe și reglementările. Cadrul de reglementare este complex. Green Deal-ul european și noile reglementări internaționale împing România să accelereze tranziția verde, respectiv țintele climatice stricte pentru 2030 și 2050 determină autoritățile și mediul privat să implementeze măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon. Totuși, tensiunile politice vin să pună sub semnul întrebării și să aducă incertitudine vizavi de viteza cu care aceste măsuri se implementează.
Apoi, mai sunt opinia publică și susținerea politică. Pe fondul crizei economice și a creșterii prețurilor, evident, opinia publică poate să ridice întrebarea, firească în contextul în care suntem cu atât de multe probleme, „pentru ce ne trebuie ne nouă economie verde și tranziție la o economie verde”. Pare ceva mai degrabă din altă lume, și nu neapărat ceva strict necesar în momentul de față. Însă, aici trebuie să luptăm și să continuăm să creștem conștientizarea opiniei publice și educarea în sensul acesta”.
Un ultim aspect-cheie este rolul investițiilor private, pentru că investitorii și companiile internaționale văd în România un potențial ridicat pentru dezvoltarea energiilor regenerabile, iar crizele geopolitice au subliniat nevoia de securitate energetică, ceea ce poate atrage investiții în resurse regenerabile, dar poate reduce dependența de resurse externe nesigure.
Anca Nuțiu a subliniat că sistemul bancar în sine, băncile în mod direct, nu au un impact major în amprenta de carbon: “In mod direct nu sunt foarte multe lucruri pe care noi ca sistem bancar le putem face, ca să contribuim la reducerea amprentei de carbon. Însă, în mod indirect, și aici este de fapt rolul esențial al sistemului bancar, prin programele de creditare, prin programele de educare, prin susținerea pe care o acordăm zi de zi clienților noștri, atât persoane fizice, dar mai ales întreprinderi și microîntreprinderi, jucăm un rol-cheie în a pune umărul în accelerarea acestei tranziții. Deci contextul este unul complicat, dar rămânem optimiști.”
Potrivit Ancăi Nuțiu, BRD și-a propus ca, până în 2025, să acorde finanțări care să susțină tranziția la o economie verde și la o economie sustenabilă de peste un miliard de euro: “Pot să vă spun că deja am depășit ținta pentru 2025, așa că ne-am setat un nou nivel de ambiție, pentru 2027, undeva la două miliarde de euro finanțare, atât pentru populație, dar în special pentru micro-companii și companiile mari.
Cum facem în mod concret lucrul acesta? Pe de o parte, prin produse dedicate, aici referindu-mă la zona de retail. Acum doi ani, am lansat două produse dedicate persoanelor fizice, respectiv creditul ipotecar verde și creditul de consum verde. Avem momentul de față cea mai completă gama de produse de creditare pentru persoanele fizice.
De asemenea, în zona microîntreprinderi și IMM-uri, avem în portofoliul nostru creditele APIA, creditul StartUp Nation și Femei antreprenor, Euro BRD, care este un termen umbrelă pentru mai multe programe care adresează nevoile României de modernizare și tranziție la o economia verde și programul de digitalizare a IMM. În continuare, începând de anul acesta, lucrăm în cooperare atât cu Fondul European de Investiții, cât și cu International Finance Corporation, pentru a consolida oferta de produse care adresează nevoile sociale și de mediu ale clienților noștri. Avem foarte multe programe. Împreună cu IFC, numai pentru pilonul care presupune susținerea antreprenoriatului feminin, avem o țintă de circa 75 de milioane de euro în finanțare și în programe de susținere a acestora.”