Update articol:

Burduja: Am purces la unele revocări de membri CS la CE Oltenia, Electrocentrale Craiova, urmează câteva companii listate, pentru a îndeplini cerința Comisiei Europene privind guvernanța corporativă și a nu pierde bani din PNRR; Sper ca cei vizați să dea dovadă de bună credință față de România

Sebastias Burduja

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a spus, azi, că au fost demarate unele revocări de membri în Consilii de Supraveghere, la CE Oltenia, Electrocentrale Craiova, urmând câteva companii listate, pentru a putea îndeplini jalonul din PNRR legat de guvernanța corporativă în companiile de stat.

El a invocat o necorelare între textul Ordonanței 109 și a cadrului legislativ din România, pe de o parte, și, pe de alta parte,  interpretarea Comisiei Europene asupra textului din jalonul PNRR, respectiv faptul că, acolo, se enunță mai degrabă niște principii transparență, competitivitate, lipsa conflictelor de interese.

Sebastian Burduja a spus, azi, la o conferință AFEER: “S-au purtat negocieri cel puțin șase luni, poate mai bine, cu Comisia și, sigur, ne menținem punctele de vedere pe foarte multe spețe. Dar, la finalul zilei, decizia Comisiei impune reținerea anumitor sume, de ordinul a câteva sute de milioane de euro, undeva la 290 de milioane de euro, în evaluarea preliminară (n.n. legată de cererea de plată 3 din PNRR). Sperăm că, pe următoarea evaluare, care vine odată cu publicarea deciziei CE, suma va fi mai mică. De altfel, în baza unei ordonanțe, a unui articol adoptat în Guvern, am purces deja la anumite revocări și numiri de administratori sau membri ai Consiliului de Supraveghere la Complexul Energetic Oltenia, la Electrocentrale Craiova și urmează câteva companii listate.”

Ministrul speră ca cei vizați de evaluarea Comisiei (aflați în conflicte de interes la momentul selecției) să dea dovadă de bună credință față de România: “Trebuie să ne facem datoria de a atrage toți banii pentru România, de fapt, de a nu pierde niciun ban din vedere, fără supărare din partea nimănui. Sper că toți cei vizați din aceste Consilii vor înțelege lucrul acesta, vor da dovadă de bună credință față de România și vor demisiona sau își vor depune mandatul sau vor fi revocați, fiind, de altfel, îndreptățiți, în baza ordonanței adoptate recent, la șase salarii compensatorii. Apoi, sigur că vor fi organizate noi proceduri de selecție. Acum știm ce vrea Comisia, era bine să știm de la început. Asta este! Trebuie să facem tot ce depinde de noi să nu pierdem niciun ban. Am toată încrederea că nu vom pierde niciun ban din jalonul 121 din PNRR”.

România riscă să piardă 1,76 miliarde euro dacă nu sunt îndeplinite jaloanele cu probleme din Cererea de plată 3, din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ceea ce înseamnă că va rămâne cu “o brumă de bani”, în contextul în care valoarea netă a întregii cereri este de două miliarde de lei, a declarat, în ianuarie, intr-un interviu acordat Agerpres, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Acesta a precizat că printre jaloanele cu probleme se numără cel referitor la guvernanţa corporativă a companiilor din sectorul energetic, selectarea conducerii Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), cel privind pensiile speciale, sau organizarea licitaţiilor pentru proiecte de infrastructură.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu