Update articol:
JCR Christof Services a înregistrat cererea de deschidere a procedurii de insolvență, cu declararea intenției de reorganizare

Christof Industries: Toți angajații cu normă întreagă de la JCR Christof Services, care și-a cerut insolvența, au fost transferați către celelalte companii românești existente, parte din Christof Industries Group

* Christof Industries Austria a anunțat recent că a finalizat cu succes procesul de restructurare

Toți angajații cu normă întreagă de la JCR Christof Services au fost transferați către celelalte companii românești existente, parte din Christof Industries Group, până la finalul anului 2022, ne-a precizat Natalie Christof, Director de Afaceri Corporative și Ofițer ESG pentru grupul Christof Industries.

Financial Intelligence a solicitat clarificări de la grupul Christof, după ce firma JCR Christof Services și-a cerut insolvența și în contextul în care, în 2021, OMV Petrom a externalizat unele servicii de intervenții și reparații la sonde, operațiuni conexe activităţilor de extracţie şi producţie a petrolului şi gazelor naturale, împreună cu activele şi angajaţii deservenţi către consorţiul format din Christof MB Well S.R.L., J. Christof E&P Services S.R.L. și MB Well Services GmbH, Germania (Consorţiul Christof).

Pe 26 ianuarie, grupul a anunțat că una dintre cele patru companii deținute de  Christof Industries Global (CIG) în România, respectiv societatea responsabilă de derularea proiectelor externe, JCR Christof Services SRL (JCRS), a depus în instanță, la 20 ianuarie anul acesta, o procedură de restructurare pentru a proteja companiile românești ale grupului.

Potrivit comunicatului transmis, JCRS, care a fost înființată inițial pentru proiecte externe speciale, are în prezent activitatea oprită și doar șase angajați cu jumătate de normă, necesari în scopuri administrative. Numărul este în scădere semnificativă față de cel de 271 de angajați, la sfârșitul anului 2021, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, explicatia fiind mutarea salariatilor pe alte firme din grup.

Christof Industries vorbește în comunicatul transmis presei despre restructurarea unei filiale din România, însă, formal, cererea depusă la Tribunal este una de insolvență.

Natalie Christof detaliază, la solicitarea Financial Intelligence:  “La 25 ianuarie 2023, JCR Christof Services S.R.L. (JCRC) a înregistrat la Tribunalul Prahova, Secția a II-a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, cererea de deschidere a procedurii generale de insolvență, cu declararea intenției de reorganizare, scopul fiind protejarea societății și achitarea creanțelor creditorilor.

Cu alte cuvinte, JCRC intenționează restructurarea operațională și financiară a activității curente, care se va desfășura conform obiectului principal de activitate, sub supravegherea administratorului judiciar, pentru reorganizarea cu succes și satisfacerea creanțelor creditorilor.

Condițiile specifice de implementare a acestor modalități de reorganizare, precum și graficul de plată a creanțelor istorice, vor fi incluse în planul de reorganizare, care va fi propus de societatea JCRC.

După deschiderea procedurii generale de insolvență a JCRC, societatea va intra într-o perioadă de observație, de aproximativ un an conform prevederilor legale aplicabile, care va fi urmată de propunerea unui plan de reorganizare. Acesta din urmă poate avea o perioadă de implementare de până la 4 ani, conform etapelor prevăzute de legislația specifică în astfel de cazuri.”

In ianuarie, Financial Intelligence a scris ca două companii româneşti au cerut în decembrie deschiderea procedurii insolvenţei  pentru pentru două firme cu acţionariat austriac, care fac parte dintr-un grup care controlează domeniul serviciilor petroliere din România.

Astfel, GAMADO SERVICE SRL a cerut deschiderea procedurii insolvenţei pentru JCR CHRISTOF SERVICES, iar ARGENTA SRL a cerut insolvenţa J CHRISTOF E&P SERVICES, două firme care au aceiaşi acţionari.

Natalie Christof spune că a doua cerere a rămas fără obiect: “Din decembrie 2022, J. CHRISTOF E&P SERVICES SRL a achitat integral datoria în cauză către Argenta SRL, astfel că procedura de insolvență a ramas fara obiect.

În cadrul primului termen de judecată instanța va luat act despre faptul că respectiva creanță a fost achitată integral, ca urmare a faptului că solicitarea Argenta a rămas fără obiect, va dispune închiderea cazului. “

Potrivit grupului, peste 3.100 de angajați lucrează în trei dintre cele patru companii românești ale Christof Industries – Christof E&P Services SRL (JCE), Christof MB Well (CMB) și Christof Surface Services SRL (CSS).

Ultima dintre acestea a fost înființată în noiembrie 2022. Oficialul Christof spune: “Am decis să înființăm CHRISTOF SURFACE SERVICES SRL (CSS) cu scopul de a eficientiza operațiunile noastre privind serviciile de mentenanță industrială, necesare pentru a implementa activitățile de bază ale grupului în România.”

În România, Christof Industries și-a început activitatea în 2005 și lucrează în principal în industria petrolului și gazelor.

In 2021, Consorţiul Christof a semnat cu OMV Petrom un acord-cadru pentru servicii de intervenţii şi reparaţii la sonde.

În urma derulării unei proceduri de achiziție, Consorțiul Christof a fost desemnat ofertantul cel mai bine clasat pentru zona de producţie Moesia.

Procedura a presupus vânzarea unor bunuri mobile, închirierea unor bunuri imobile ale OMV Petrom, precum și transferul unor salariați către Consorţiul Christof, urmând ca la sfârșitul duratei acordului-cadru, unele active să fie returnate către OMV Petrom S.A, conform unui comunicat al Consiliului Concurenţei, care a analizat, atunci, aceste operațiuni și a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea acestora cu un mediu concurenţial normal.

Grupul Christof s-a confruntat cu insolventa si in Austria.

Recent, Tribunalul regional pentru probleme civile din Graz a confirmat planul de restructurare propus de Christof Industries Austria GmbH (CIA) la sfârșitul lunii septembrie 2022 și acceptat de creditori în decembrie cu o mare majoritate. Aceasta înseamnă că procesul de restructurare este de facto încheiat, conform companiei.

***

*Pe data de 19 ianuarie, la Tribunalul Prahova a fost inregistrata o alta cerere de insolventa pentru JCR Christof Services, de catre Traivi Limited SRL.

BVB | Știri BVB

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK -2027C (RBRO27C) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

Raiffeisen Bank - Ob. 10.2027 (RBRO27B) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022

RAIFFEISEN BANK - On . 08.2027 (RBRO27A) (28/03/2023)

Rezultate financiare anuale la data de 31 Decembrie 2022