Update articol:

Consiliul NATO-Ucraina se reuneşte la Bruxelles după lansarea unei rachete balistice experimentale de către Rusia

Admiral Rob Bauer/ Sursa foto: nato.int

Ambasadorii statelor NATO şi Ucrainei se întâlnesc marţi la Bruxelles, după lansarea de către Rusia a unei rachete balistice experimentale asupra teritoriului ucrainean, care a provocat noi tensiuni între Aliaţi şi Moscova, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Rusia a lovit joi Ucraina cu o rachetă balistică cu rază medie de acţiune de ultimă generaţie, fără încărcătură nucleară, şi a promis că va spori acest gen de atacuri dacă Kievul va continua să folosească rachete occidentale pentru a-i lovi teritoriul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, de asemenea, că va lovi ţările care furnizează astfel de arme ucrainenilor, spunând că conflictul din Ucraina a căpătat un “caracter mondial”.

Statele Unite au declarat la sfârşitul săptămânii trecute că se aşteaptă ca miile de soldaţi nord-coreeni staţionaţi în Rusia să lupte “în curând” cu forţele ucrainene.

În acest context de tensiuni puternice, Consiliul NATO-Ucraina, organism creat în 2023 pentru a facilita dialogul dintre Kiev şi Alianţa Nord-Atlantică, se reuneşte marţi, la cererea Kievului.

A doua zi după lansarea acestei noi arme experimentale ruse, Ucraina le-a cerut aliaţilor săi occidentali să îi furnizeze noi sisteme de apărare antiaeriană de ultima generaţie, deşi Moscova a dat asigurări că aceste rachete, numite “Oreşnik”, sunt imposibil de interceptat.

Ucraina aşteaptă decizii “concrete” împotriva Rusiei, a insistat ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga.

Reuniunea va reprezenta o ocazie de a discuta “situaţia actuală din Ucraina şi va include informări de la oficialii ucraineni prin videoconferinţă”, a declarat un oficial NATO.

Diplomaţii Alianţei au fost totuşi precauţi cu privire la rezultatele care se aşteaptă de la această întâlnire. Ambasadorii ar urma să reafirme că această nouă armă rusească nu îi va împiedica “să continue să sprijine Ucraina”, potrivit unuia dintre ei.

Această situaţie tensionată survine în momentul în care europenii se tem de o eventuală încetare a sprijinului militar american pentru Ucraina odată cu întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă, şi de încheierea unui acord de pace în detrimentul Ucrainei.

“Nu pot să-mi imaginez că ar fi în interesul Statelor Unite să-i permită lui Putin să iasă învingător din aceste negocieri”, a declarat luni şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024