Update articol:
ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM, ediția a IV-a

Corina DOSPINOIU-IMRE, Auchan România: „Auchan România are o strategie de sustenabilitate foarte bine stabilită; Vom publica primul raport de sustenabilitate conform standardelor CSRD” – video

  • România se află încă la un nivel de maturitate foarte scăzut din punct de vedere climatic

Auchan România are o strategie de sustenabilitate foarte bine definită, am început deja procesul de raportare ERSR și vom publica primul raport de sustenabilitate conform standardelor CSRD, a declarat doamna Corina DOSPINOIU-IMRE, Director Sustenabilitate Auchan România, la ROMANIAN SUSTAINABILITY FORUM, ediția a IV-a, organizat de Financial Intelligence.

Domnia sa a explicat: “Auchan România a început deja procesul de raportare ESRS. Facem parte dintr-un grup internațional, raportăm datele consolidate către grup, dar, în paralel, noi am mers mai departe și vom publica primul raport de sustenabilitate conform standardelor CSRD. Deși nu suntem obligați, pentru că nu facem parte din primul val de raportare, pentru noi este un antrenament fantastic.

Pentru Auchan România, datele non-financiare sunt extrem de relevante, precum și automatizarea și digitalizarea acestora, pentru că ne ajută să ne creăm o imagine reală, concretă, permanentă despre acele puncte unde noi trebuie să îmbunătățim lucrurile.

Prin investiții în implementarea sistemelor de monitorizare, avem oportunitatea să optimizăm consumurile prin digitalizarea acestor indicatori de performanță non-financiară.

Sunt niște date esențiale pentru business și pentru rezultatele noastre și noi asta am încercat să facem. Aceasta a fost perspectiva și mentalitatea cu care am plecat la drum și ne-am pregătit în avans.

În ceea ce privește sustenabilitatea, Auchan România are o strategie foarte bine stabilită, a mai spus doamna Corina DOSPINOIU-IMRE. Domnia sa a explicat: “Strategia noastră este creionată pe zona de mediu, social și guvernanță, iar pentru mediu avem câteva priorități, printre ele numărându-se Planul Climat 2030, unde avem un plan de acțiune concret,stabilit pe Scop 1, 2 și 3 care este certificat de  organizația internațională Science Based Target Initiative (SBTi). Am făcut investiții masive în zona de emisii directe (Scop 1 și scop 2), am schimbat 1 km de linii de frig în cadrul magazinelor noastre. Am avut planuri de sobrietate energetică, practic am intrat foarte adânc în zona de transformare de model de business pentru a ne asigura că Auchan are un consum de energie cât mai mic. Am înființat Auchan Renewable Energy, compania care facem achiziții și distribuție către magazinele noastre de energie verde și în paralel am implementat panouri solare în 16 magazine.

Mai mult decât atât, pentru Scop 3, avem un program Parteneri pentru Decarbonizare prin care interacționăm, măsurăm și comunicăm împreună cu partenerii noștri de business obiectivele climatice pe care le avem și ceea ce trebuie să facem împreună pentru a ne atinge aceste obiective validate de SBTi”.

Potrivit doamnei Corina DOSPINOIU-IMRE, România este încă la un nivel de maturitate foarte scăzut din punct de vedere climatic: “În urma celor două sesiuni în care am lansat chestionarul de maturitate privind schimbările climatice către o mare parte dintre furnizorii noștri, vedem că peste 85% dintre aceștia au nivel de maturitate climatică redusă.

Decizia noastră în urma acestei concluzii a fost să creăm un Curs de Sustenabilitate în Retail, alături de Social Innovation Solution, pentru a încerca să ridicăm nivelul de know-how în industria alimentară pentru că acolo este impactul cel mai mare. Evident vom continua să avem evenimente despre climat împreună cu furnizorii în care să contribuim la îmbunătățirea acestui know-how în zona de lanțului de aprovizionare.

În zona de economie circulară, am pus practic pe picioare cel mai mare proiect de economie circulară al României, SGR, care a avut o evoluție extrem de importantă pentru noi ca echipă internă, iar rezultatele sunt extraordinare.

Tot în această zonă, am realizat un demers inovativ alături de Bucharest Fashion Week, prin proiectul “O nouă viață” by Auchan, activ de câțiva ani de zile în magazinele noastre, ce presupune o rețea de shop-in-shops, de unde practic se pot achiziționa produse textile pre-purtate. Cinci designeri români au preluat parte din aceste piese și le-au transformat total, demonstrând succesului unui concept de upcycling care cred că are multe de spus asupra viitorului economiei circulare în zona de textile.

Nu în ultimul rând, pe zona de proiecte sociale, continuăm Programul nostru de Sustenabilitate Personală (PSP),  prin care fiecare angajat dedică cel puțin o acțiune pe an acestui program și practic dorim să creăm această cultură organizațională puternică pentru sustenabilitate. În zona de guvernanță ne-am pregătit pentru CSRD, însă nu suntem încă la un nivel de perfecțiune, avem aspecte pe care trebuie să le lucrăm, dar direcția este un extraordinară”.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Convocare AGA E&O Anuala 29 aprilie 2025

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (14/03/2025)

Componenta Comitetelor Consultative ale Fondul Proprietatea SA