Update articol:

Dun & Bradstreet: Coronavirusul poate afecta peste 5 milioane de companii la nivel mondial

Sursa foto: english.www.gov.cn

Noul focar de coronavirus şi blocarea unei porţiuni uriaşe din China ar putea afecta mai mult de 5 milioane de afaceri la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Dun & Bradstreet, citat de CNBC.

Firma globală de analiză a datelor Dun&Bradstreet a analizat provinciile chineze cel mai afectate de virus și a descoperit că sunt foarte conectate la rețeaua globală de afaceri.

În regiunile cu cel puţin 100 de cazuri confirmate la data de 5 februarie se află peste 90% din toate companiile active din China, potrivit raportului, iar circa 49.000 de companii din aceste regiuni sunt divizii şi filiale ale unor companii străine.

Aproape jumătate (49%) dintre companiile cu filiale în regiunile afectate au sediul central în Hong Kong, în timp ce companiile americane reprezintă 19%, cele japoneze 12%, iar cele germane 5%.

Începând de luni, peste 70.000 de cazuri de virus au fost confirmate în China, provocând 1.770 de decese, potrivit Comisiei Naționale a Sănătății din China.

Cercetătorii firmei Dun & Bradstreet au descoperit că cel puţin 51.000 de companii din lume, dintre care 163 sunt incluse în topul Fortune 1000, au cel puţin un furnizor de rangul întâi în regiunile afectate, în timp ce cel puţin 5 milioane, dintre care 938 în Fortune 1000, au cel puţin un furnizor de rangul al doilea.

Impactul asupra afacerilor din China şi din restul lumii determină deja revizuirea în scădere a estimărilor referitoare la creşterea economică din acest an. Într-o cercetare publicată luni, agenţia de rating Moody’s a redus estimările referitoare la creşterea economiei mondiale cu două zecimi de punct procentual. Agenţia anticipează că economiile din G20 vor consemna un avans economic de 2,4% în 2020, în timp ce creşterea economiei chineze va încetini la 5,2%.

Această estimare porneşte de la presupunerea că răspândirea virusului va fi ţinută sub control în primul trimestru, iar activităţile economice vor reveni la normal în trimestrul al doilea. Însă, dacă ritmul îmbolnăvirilor nu va scădea, iar bilanţul deceselor va continua să crească, impactul economic va fi mult mai grav.

Raportul realizat de Dun & Bradstreet arată că cele mai mari cinci sectoare economice, care reunesc peste 80% din afacerile din privinciile afectate de epidemie, sunt serviciile, comerţul en-gros, industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi serviciile financiare.

Dun&Bradstreet a emis ipoteza că o parte majoră a forței de muncă și a vânzărilor din China provin din companii din regiunea afectată. Provinciile afectate, de exemplu, Guangdong, Jiangsu, Zhejiang, Beijing și Shandong reprezintă 50% din numărul total de locuri de muncă și 48% din volumul total al vânzărilor pentru economia chineză.

Studiul mai arată că economia chineză reprezintă circa 20% din PIB-ul global, iar analiştii estimează că dacă epidemia va continua şi dincolo de vară, ”efectul de cascadă” ar putea încetini cu circa un punct procentual creşterea economiei globale.

 

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (25/01/2021)

Calendar Comunicare Financiara 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/01/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 ianuarie 2021

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (25/01/2021)

Document informare - alocare actiuni BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (25/01/2021)

Autorizare ASF - Schimbare in conducerea executiva a administratorului SIF4