Interviu cu Martyn Birchall, preşedinte FREDEL EDUCATION
Școlile din Marea Britanie au educat elitele lumii și aproape 40% dintre câștigătorii Premiului Nobel
Asociația Studenților Români de la Oxford University este sponsorizată de Morgan Stanley
La ce se referă consultanța în educație pe care o oferă FREDEL EDUCATION?
Martyn Birchall: FREDEL EDUCATION este o organizație specializată în înscrierea copiilor în școlile britanice, precum și în toate aspectele sistemului educațional din Marea Britanie. Noi reprezentăm o companie de consultanță cu experiență cu sediul la Londra, activând și colaborând cu specialiști în școlarizare din diverse țări. Cunoaștem foarte bine școlile din Marea Britanie și am ajutat multe familii din România să găsească scoli potrivite pentru copiii lor, continuând să le oferim consultanță și sprijin odată ce copiii și-au început studiile în Marea Britanie.
Noi nu suntem agenți ai școlilor, ci reprezentăm familiile în a găsi cea mai potrivită școală, întrucât fiecare copil este diferit, iar școlile sunt de mai multe tipuri. Abordarea FREDEL EDUCATION este una dezvoltată minuțios, elaborată pe parcursul mai multor ani de experiență în prestarea serviciilor de consultanță unui număr mare de familii.
Sunt de 22 de ani în România, sunt căsătorit cu o româncă şi avem un fiu care studiază în Marea Britanie. Înţeleg cultura și tradițiile din România și pot îndruma părinţii şi copiii cât mai eficace cu privire la multiple subiecte precum: Selectarea Școlilor, Evaluarea Academică, Vizitarea Școlilor, Procesul de Depunere a Dosarului, Sprijin Didactic și Mentorat, Tutelă, Tabere de Vară, Copii cu necesități speciale.
De ce să aleagă o familie din România o școală britanică?
Martyn Birchall: Conform Consiliului Britanic, 38% dintre câștigătorii Premiului Nobel au studiat în Marea Britanie, un procent mai mare decât al oricărei alte țări al cărei sistem educațional a format mințile elitelor. La nivel global, unii dintre cei mai importanți și mai renumiți lideri sociali, comerciali și politici au studiat în Marea Britanie.
Aceste școli au un număr mare de profesori angajați și nu se bazează pe unul sau doi profesori din străinătate, precum o fac multe școli din România. Mulți dintre acești profesori lucrează în școlile respective de foarte mulți ani și nu sunt doar în trecere. Ei cunosc școala, spiritul, stilul acesteia, precum și sistemul educațional britanic. De aceea școlile din Marea Britanie se găsesc pe primul loc pe lista potențialelor școli din care aleg părinții din lumea întreagă. Școlile britanice pregătesc copiii în special pentru admiterea în sistemul universitar britanic, și acesta de talie mondială.
Școlile britanice sunt foarte moderne în abordare, au facilități la cele mai înalte standarde și au relații puternice cu universitățile din SUA și UK.
Copiii care absolvă o școală britanică sunt mai bine echipați pentru a ajunge la o facultate de top din lume. Românii sunt foarte bine văzuți.
Spre exemplu, Asociația Studenților Români de la Oxford University este sponsorizată de Morgan Stanley.
Noi lucrăm cu 200 de școli britanice, de la școli foarte academice, la școli de vocaționale – dramă, canto, și la școli speciale, pentru persoane cu dizabilități, autism, dislexie.
Cum se derulează procesul de selecție a școlilor?
Martyn Birchall: În primul rând, facem o evaluare a copilului, inclusiv din punct de vedere psihologic, pentru a înțelege ce școală i s-ar potrivi. Apoi, facem un portofoliu cu 5-6 școli și ajutăm familiile în procesul de aplicație. Spre deosebire de universități, aceste școli sunt mai mici, au 100-120 de locuri. De aceea, trebuie să ne asigurăm că o anumită școală este potrivită pentru copil. În Marea Britanie, sunt școli de băieți, școli de fete și mixte. De asemenea, sunt școli cu internat, școli de zi – unde copiii trebuie însoțiți de un membru al familiei -, sau școli de stat, unde pretențiile sunt mai reduse, iar facilitățile nu sunt așa de avansate.
Majoritatea familiilor românești doresc școli mixte.
În procesul de consultanță, putem organiza vizite la școli, în cadrul cărora părinții să cunoască direct și profesorii care se vor ocupa de copil.
De asemenea, ajutam familia să înțeleagă sistemul de educație și să se adapteze la acesta.
Ce alte servicii mai oferiți?
Martyn Birchall: Oferim servicii și familiilor care se gândesc la studiul în UK – Pregătim copiii pentru acel sistem, organizăm meditații, cu meditatori din Marea Britanie, prin Skype.
Când trebuie să vă contacteze părinții?
Martyn Birchall: Pentru procesul de selecție a unei școli, familiile trebuie să ne contacteze cu un an înainte, iar pentru realizarea unui profil, cu trei ani înainte. Elevii români sunt, în general, foarte buni la matematică, dar uneori engleza lor nu este la nivelul cerut de școli.
Câți copii ați consiliat pentru a studia în UK?
Martyn Birchall: Am consiliat 70 de familii, în cei trei ani de activitate.
Care este comisionul dumneavoastră?
Martyn Birchall: Pentru selectarea școlilor, percepem un comision fix de 2500 de euro. Pentru profilarea copiilor, 2000 de euro.
Care sunt taxele de studii în UK?
Martyn Birchall: Taxele ajung la 40.000 de euro/ an la școlile cu internat, unde copilul are totul inclus – cazare, masă și școlarizare. Pentru școlile de zi, taxele sunt de 20-25.000 de euro numai pentru școlarizare. La școlile de stat, taxele sunt de 10.000 de euro/an, însă locurile sunt mult mai limitate.
La nivel global, unii dintre cei mai importanți și mai renumiți lideri sociali, comerciali și politici au studiat în Marea Britanie. Fostul prim-ministru al Belgiei, Elio Di Ruppo, a terminat un doctorat în chimie la Universitatea din Leeds, unde a fost și lector la sfârșitul anilor 1970.
Fostul președinte al Columbiei, Manuel Santos, a absolvit masteratul la Școala de Economie și Științe Politice din Londra, în 1975.
Regina Margrethe a Danemarcei a fost studentă la două universități din Marea Britanie, în 1960, studiind arheologie preistorică la Universitatea Cambridge (Colegiul Girton), înainte să urmeze Școala de Economie și Științe Politice din Londra.
Fostul președinte al Islandei, Ólafur Ragnar Grímsson, a urmat cursurile Universității din Manchester între anii 1962 și 1970, obținând titlul de doctor în științe politice.
Fostul prim-ministru indian, Manmohan Singh, a studiat economia la Cambridge (Colegiul St. John) în 1952 și a absolvit un doctorat la Oxford (Colegiul Nuffield), zece ani mai târziu.
Președintele irlandez Michael Higgins a petrecut trei ani studiind sociologia la Universitatea din Manchester, la sfârșitul anilor 1960.
Prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong, a studiat matematica la Universitatea din Cambridge (Colegiul Trinity) în anii 1970.
Benazir Bhutto a fost prim-ministru al Pakistanului între 1988-1990 și din nou între 1993-1996. Ea a fost prima femeie care a condus un guvern democratic într-o națiune majoritar musulmană. Obținuse prima diplomă de facultate în Guvernare comparativă, la Universitatea Harvard. Apoi, a obținut o a doua diplomă de absolvire în Filosofie, Politică și Economică, de la Universitatea Oxford. Acolo, a fost președintele Uniunii Oxford, faimosul cerc de dezbatere englez, o experiență care i-a fost, cu siguranță, de folos, atunci când vorbea în fața a mii de pakistanezi.
Câștigătorul Premiului Nobel, episcopul Desmond Tutu, a terminat facultatea și studiile post-universitare la King’s College, în Londra.
Eticianul politic și avocatul Mahatma Ghandi a fost student la facultatea de drept de la Inner Temple, Lodra, în 1988.
Născută în Bagdad, Irak, Dame Zaha Hadid a fost prima femeie laureată a Premiului Pritzker pentru Arhitectură și prima femeie căreia i s-a acordat medalia regală de aur de către Institutul Regal al Arhitecților Britanici. A absolvit Școala Asociației de Arhitectură din Londra.
Jurnalista și antreprenoarea greacă-americană Arianna Huffington a înființat ziarul câștigător al Premiului Pulitzer, Huffington Post, și a scris 15 cărți. A urmat cursurile Universității Cambridge, de unde a obținut o diplomă în economie.