Update articol:
#FORUMUL ENERGIEI

István-Loránt ANTAL: Prin exploatarea resurselor din Marea Neagră, statul trebuie să aibă interesul major de a-şi maximiza veniturile – video

István-Loránt ANTAL

În ultimii 10 ani, mai ales în domeniul energiei, au fost, din păcate, foarte multe investiții blocate, nu s-a investit în capacități noi de producție, a declarat István-Loránt ANTAL, Preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României, la Forumul Energiei.  

 

“Actuala coaliție de la guvernare încearcă să dea o nouă dinamică domeniului energiei, prin paşi concreți. Cred că am depășit faza declaraţiilor politice şi încercăm să facem, nu doar să vorbim”, a mai pus Lorant Antal, explicând: “Ar fi extrem de oportun pentru clasa politică să înțeleagă că ar trebui să avem o listă cu câteva lucruri strategice și extrem de importante pentru țară și în acele chestiuni ar trebui să ajungem la consens politic”.

Domnia sa a amintit de inițiativa legislativă care deblochează șantierele pentru cele trei hidrocentrale de pe Valea Jiului și Răstolița din județul Mureș: “Cea de la Răstolniţa, din punct de vedere al echilibrării, este o centrală extrem de importantă și din varii motive lucrările au fost oprite, iar noi a trebuit să venim cu o inițiativă legislativă ca să deblocăm aceste investiţii”. 

Domnul István-Loránt ANTAL a mai nominalizat şi o altă inițiativă legislativă extrem de importantă, respectiv Legea 99 din 2016 care reglementează achizițiile sectoriale:  “Erau investiții blocate, cum este, de exemplu, centrala de la Iernut, care în 2019 ar fi trebuit să fie finalizată. Din varii motive, investiția s-a blocat și pur și simplu nu exista cadru legislativ cum să o deblochezi.

Acum, prin Ordonanța de Urgență 54 care modifică legea achizițiilor sectoriale, am putut să dăm o altă dinamică sectorului energiei, să deblocăm acest sector și să înțelegem cu toții că e nevoie ca mai ales acele investiții care au fost începute să fie finalizate. Aceste investiţii, finalizate, vor avea un efect pozitiv asupra economiei sau asupra domeniul energiei din România”.

Domnul Antal a spus că, în ceea ce priveşte legea offshore, s-a ajuns la un consens politic aproape complet, doar partidul AUR nevotând legea: “Sper ca această lege să fie cât mai repede promulgată și să intre în vigoare.

În 2026, sperăm că firmele care s-au asociat în vederea exploatării acestor gaze naturale din Marea Neagră să le şi aducă la suprafață, pentru că avem nevoie de ele, având în vedere noul context geopolitic și mai ales războiul din Ucraina. În plus vedem că și spiritul Green-Deal-ului se va schimba un pic, un pic mai mult, nu știm încă. Dar cu siguranță vor fi discuții”.

Legea offshore este strategică pentru România, deoarece reducerea riscurilor și expunerilor ar trebui să fie cel mai important obiectiv în ceea ce privește independența energetică și securitatea energetică, a mai spus Lorant Antal.

Domnia sa a mai declarat: “Modificările aduse Legii offshore sunt foarte clare și pun în avantaj și interesele statului că, până la urmă, resursele sunt extrem de importante pentru un stat. Prin exploatarea acelor resurse, statul trebuie să aibă interesul major de a-şi maximiza veniturile.

Cred că s-a făcut un cadru echitabil, prin care 60% din venituri rămân la statul român, iar 40% la companiile care vor exploata gazele naturale. Încă un element important din lege se referă la acele venituri suplimentare, adică impozitele încasate de către stat din veniturile suplimentare vor fi destinate dezvoltării rețelelor de gaze naturale, ceea ce cred că este extrem de important, chit că foarte mulți critică programul Anghel Saligny, lansat de către Ministerul Dezvoltării.

Foarte mulți spun că, în spiritul Green-Deal, ar trebui să uităm gazele naturale și să nu mai investim în reţele de gaze naturale, ci să ne înverzim sută la sută. Eu sunt pro Green-Deal și cred că într-adevăr e nevoie de a investi în capacități de producție de energie din surse regenerabile. În același timp, însă, este nevoie să realizăm că nu putem să renunțăm de pe o zi pe alta la gaze naturale, la nuclear, la cărbune și cred că trebuie să găsim acel mix și acel echilibru, acea cale de mijloc prin care mixul energetic să fie stabil, echilibrat și livrat în siguranță.

Știm că energia nucleară a fost declarată energie curată, știm că gazele naturale sunt resurse de tranziție și, dacă tot avem acest zăcământ în Marea Neagră și dacă tot am introdus  în programul de guvernare reindustrializarea, atunci trebuie să facem paşi concreţi în acest sens. Cel puțin noi, UDMR, credem că am făcut acel program de guvernare nu doar de dragul de a-l face și de a scrie propoziții pe o hârtie, ci să și încercăm să-l punem în practică. Avem nevoie de reindustrializare şi de dezvoltarea economiei”.

BVB | Știri BVB

STK EMERGENT (STK) (17/01/2025)

Intermediar emisiune unitati de fond si stabilire pret

ROMCARBON SA (ROCE) (17/01/2025)

Prelungire contract a carui valoare depaseste 10 % din cifra de afaceri

TERAPLAST SA (TRP) (17/01/2025)

Calendar financiar 2025

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (17/01/2025)

Informare referitoare la comentarii media

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (17/01/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014