Update articol:

Iulian Iancu: “Îi mulțumesc domnului Ghinea pentru că prezintă documente și îmi oferă posibilitatea să explic pe seama faptelor și nu pe seama unor invective”

Iulian Iancu reacționează la postarea lui Cristian Ghinea care a scris pe Facebook că pâna la urmă “omul Rusiei nu va ajunge vicepremier”.

Acesta explică: “Îi mulțumesc domnului europarlamentar Cristian Ghinea pentru postarea pe care a făcut-o, prin care „a răsuflat ușurat, joi, după respingerea lui Iulian Iancu, propus de PSD pentru funcția de vicepremier pe probleme economice”. Domnia sa a reușit să ne prezinte și motivul respingerii, respectiv pentru că nu putea fi numit ”…omul rușilor în fruntea guvernului unui stat membru NATO și UE, care prejudiciază parteneriatele strategice ale României”, precum și „omul care a sabotat proiectele României de a contribui la securitatea energetică regională, de a valorifica gazele din Marea Neagră și de a se desprinde de dependența de Rusia”. Probabil surprinde faptul ca în fața acestor neadevăruri în loc de reproșuri, acuzații și jigniri, așa cum vedem că se practica, eu am ales să încep prin a-i mulțumi domnului Cristian Ghinea. De ce? Pentru că domnia sa aduce prin respectiva postare probe, prezintă documente și îmi oferă posibilitatea să explic pe seama faptelor și nu pe seama unor invective.
Probele zdrobitoare prezentate sunt referitoare la Wikileaks și un document care s-a dovedit a fi interpelarea mea parlamentară din martie 2006, adresată ministrului Economiei și Comerțului.

Așadar, acestea sunt ”dovezile zdrobitoare”… Să le luăm pe rând, în ordinea citată, respectiv:

1. Wikileaks
Din fericire, s-au scurs deja 11 ani de la așa zisa ”cablogramă” și, dacă la vremea apariției putea părea un adevăr, acum, scurgerea timpului a făcut lumină și în cazul acestui instrument de dezinformare și manipulare folosit diabolic de propaganda rusă.
Între timp, domnul Georgian Pop a afirmat public în mai multe rânduri că nu a făcut niciodată o asemenea declarație. Dovadă este și declarația acordată cotidianului Evenimentul Zilei din data de 11 aprilie 2011, respectiv „Sunt foarte multe cuvinte, expresii care îmi sunt atribuite și care nu îmi aparțin. Nu am spus niciodată așa ceva despre domnul deputat Iulian Iancu…”. De altfel, domnul Georgian Pop trăiește și poate fi oricând întrebat dacă într-adevăr îi aparțin aceste afirmații.
Dar dacă, din diverse motive, el nu ar putea fi crezut, atunci poate sunt credibile alte surse, cum ar fi declarația domnului Mike Pompeo, director al Agenţiei Centrale de Inteligenţă (CIA) din Statele Unite ale Americii, care, în data de 13 aprilie 2017, la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, a spus, citat de The Guardian: “WikiLeaks funcţionează ca un serviciu de informaţii ostil, ajutat de Rusia.”
Așadar, cei care continuă să utilizeze acest ”serviciu de informații ostil, ajutat de Rusia”, în slujba cui sunt și interesul cui slujesc?

2. Interpelarea din 2006 adresată de mine fostului ministru al Economiei şi Comerţului Codruţ Sereş
Făcând referire la acea interpelare parlamentară, domnul Cristian Ghinea demonstrează ceea ce eu afirmam în postarea mea anterioară de pe Facebook, respectiv că întreaga mea activitate a fost transparentă, în cadrul constituțional, iar deciziile au fost stabilite transparent, prin vot democratic în Plenul Parlamentului României.
Din păcate pentru dânsul, chiar interpelarea exemplificată ca ”argument zdrobitor” că aș fi ”omul rușilor” îl contrazice prin chiar conținutul punctelor 2 și 3 ale acesteia, prin care îmi exprimam îngrijorarea asupra destinului proiectului Nabucco. Astfel, pentru cei mai puțin familiarizați cu domeniul energetic, reamintesc că Rusia, în ianuarie 2006, sista furnizarea de gaze naturale către Europa prin Ucraina. Rusia, prin această decizie, a demonstrat Uniunii Europene că folosește fără scrupule arma gazelor naturale ca pe un instrument politic, România fiind captivă unei singure surse de gaze naturale din import, respectiv Rusia, și având la acel moment o singură variantă de diversificare a importului, anume proiectul Nabucco.

Acesta era contextul din martie 2006 și atitudinea brutală a Rusiei a determinat îngrijorarea mea privind riscurile realizării proiectului Nabucco, exprimată prin interpelarea la punctele 2 și 3 ale acesteia (vezi textul original al interpelării).
Îngrijorarea era justificată de faptul că proiectul era tergiversat tocmai de acționarii acestuia, respectiv Bulgaria, Ungaria și Austria, aceștia negociind separat cu Rusia, alături de Slovenia, participarea la un alt proiect de import gaze naturale, alternativă la Nabucco, fără acceptul Uniunii Europene și fără respectarea legislatiei UE. Mai mult decât atât, gazoductul South Stream avea ca acționari grupul ENI Italia, EDF Franța și WinterShall din Germania.
Din păcate, din nou timpul a demonstrat că îngrijorarea a fost justificată. Proiectul Nabucco a fost abandonat în 2013, iar statele europene care negociau atunci cu Rusia au devenit ”marile beneficiare” ale dezvoltării unor proiecte alternativă la Nabucco. Austria a fost invitată în Nord Stream, iar Ungaria a fost beneficiara dezvoltării de proiecte pentru producerea de energie electrică în domeniul nuclear, ambele după negocieri care au sfidat directivele UE, dar și regimul de sancțiuni impus Rusiei de către Uniunea Europeană, purtate cu cine altcineva decât chiar cu Rusia!

De altfel, în aceeași perioadă erau negocieri și proiecte, în fază foarte avansată, privind dezvoltarea Nord Stream, la care participau Rusia, Germania, Finlanda, Suedia și Danemarca, proiect cu participare în prima etapă 51% Gazprom, WinterShall Holding 20% și E.ON Ruhrgas 20% și societatea olandeză Gasunie 9%, ulterior fiind cooptate Franța și Austria.
Proiectul Nabucco, care era singura noastră alternativă la import pentru gaze naturale dintr-o altă sursă decât cea din Rusia prin Ucraina, a fost sacrificat, marele perdant fiind doar România. Aceasta era adevărata rațiune a interpelării mele.
De altfel, pentru a ajuta proiectul Nabucco noi am întărit poziția statului Român prin Legea 169/2013, proiectul fiind declarat de interes național.

Din păcate, de la interpelare și până în anul 2016, adică timp de 10 ani, niciun alt proiect nu a mai fost promovat, fiind obligat ca tocmai eu, nu-i așa, ”omul rușilor”, să promovez Legea BRUA (legea 185/2016) ca alternativă la Nabucco cu obiectiv țintă: importul de gaze naturale din Marea Caspică prin interconectare la conductele proiectelor TAP/TANAP. Tocmai acest proiect, inițiat de mine și la care s-au alăturat și alți deputați PSD și PNL și susținut personal în comisiile de specialitate în Senat și Camera Deputaților, a fost întârziat timp de mai bine de 6 luni de către, ce să vezi, Guvernul ”pro European” Cioloș din care cu onoare făcea parte și domnul Cristian Ghinea. Dovadă sunt adresele repetate de amânare din lunile aprilie-iunie 2016, acestea împingând România direct în infrigement pentru bariere fizice în exportul de gaze naturale. De fapt, același Guvern Cioloș, sub pretextul infrigementului care cerea eliminarea barierelor comerciale și fizice la export, a promovat și liberalizarea prețului gazelor naturale printr-o ordonanță de urgență (OUG 64/2016), dată în ultima lună de mandat, cu aplicabilitate din luna aprilie 2017, a propos de ”urgență”, liberalizare cu 4 ani mai repede decât termenul prevăzut în lege și negociat cu Uniunea Europeană. Această liberalizare a determinat o creștere cu 100% a prețului gazelor naturale, vulnerabilizând consumatorii casnici și afectând competitivitatea consumatorilor industriali din România.

Acesta este adevărul, iar reluarea lui aici ne demonstrează că ceea ce ești cu adevărat se va vedea în ceea ce faci și nu în ceea ce spui, domnule Ghinea!
Nu putem să nu ne întrebăm cine sunt adevărații beneficiari ai acestei manipulări și dezinformări, pentru că, așa cum se poate vedea de la interpelarea mea din 2006 și până astăzi, beneficiarii nu sunt nici România și nici consumatorul român de gaze naturale.
Închei prin a atenționa că nu numai în domeniul militar ci mai ales în domeniul energetic România este ținta unui război hibrid prin care Rusia manipulează masiv
prin cel mai eficient instrument: informații de tip Fake News. Se disting atacurile prin rețelele de socializare unde se duce o campanie violenta de manipulare în care prin insistența repetiției se urmărește decredibilizarea și subminarea încrederii cetățenilor României în propriul set de valori. Din păcate și domnul Ghinea nu a făcut altceva decât să dea un premiu serviciului secret rusesc”.

Europarlamentarul Cristian Ghinea a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook după ce președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Iulian Iancu (PSD) în funcția de vicepremier pentru teme economice: “Până la urmă, omul Rusiei nu va ajunge vicepremier în România. Nominalizarea lui Iulian Iancu pentru funcția de vicepremier a fost respinsă. Din motivul evident – omul rușilor în fruntea guvernului unui stat membru NATO și UE prejudiciază parteneriatele strategice ale României. Aparatul de propagandă rusesc îl apără.

Iancu este omul care a sabotat proiectele României de a contribui la securitatea energetică regională, de a valorifica gazele din Marea Neagra și de a se desprinde de dependența de Rusia. Iancu a fost descris în documente publicate de Wikileaks drept “controlat de Gazprom”. Celebra descriere – <Watch out for this guy-he’s owned by Gazprom> îi aparține unui alt psd-ist, președinte de comisie de control a SRI. Pare absurd și incredibil, dar să ne amintim că suntem, totuși, conduși de niște absurzi în frunte cu Viorica Dăncilă.

Un exemplu între multe altele. Lobby făcut de parlamentarul Iancu pentru ca România să intre în proiecte rusești. Subiectul interpelării este amuzant: Iancu vrea diversificarea surselor de alimentare cu gaze a României. Cum ar veni: dependenți de Rusia într-o oarecare măsură? Bun, hai să diversificăm puțin, să fim și mai dependenți de Rusia.

Omul Gazprom nu a ajuns în guvernul României. Foarte bine.”

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (28/07/2021)

Semnare contracte vanzare-cumparare actiuni

OMV PETROM S.A. (SNP) (28/07/2021)

Rezultate financiare semestriale S1 2021 (rezultate individuale OMV PETROM S.A.)

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (28/07/2021)

Situatia detaliata a investitiilor la 30.06.2021

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2021)

Perioada inchisa tranzactionare: 29.07.2021 - 27.08.2021