Update articol:

Ministrul ceh de Finanţe vrea o soluţie generalizată de amânare a ratelor bancare cu şase luni

Alena Schillerova Alena Schillerova

Ministrul ceh de Finanţe, Alena Schillerova, vrea ca băncile să pună la punct un moratoriu de șase luni pentru plata creditelor ipotecare, de consum şi cele ale companiilor, dând asigurări că legislaţia este pregătită pentru a fi prezentată săptămâna aceasta Guvernului, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Ideea amânării plăţilor este sprijinită de guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei, Jiri Rusnok, care a declarat că creditorii pot absorbi pierderile dacă legislaţia adoptată este stabilită corect.

Schillerova a declarat duminică, la o dezbatere a postului de televiziune Prima TV, că este în contact cu Banca Centrală şi se va consulta şi cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

“Vreau să propun o amânare a plăţilor, astfel încât pe o perioadă de şase luni să nu se plătească nimic”, a declarat ministrul ceh de Finanţe, adăugând că a vorbit deja cu băncile în legătură cu aceste planuri, iar legislaţia ar urma să fie prezentată miercuri Guvernului.

Câteva bănci au implementat deja soluţii de amânare a ratelor pe termen scurt, pentru oamenii sau firmele afectate de măsurile luate pentru a încetini răspândirea pandemiei. Autorităţile estimează că aproximativ 800.000 de cehi nu pot lucra în urma implementării măsurilor.

Jiri Rusnok s-a declarat în favoarea propusei amânări a plăţilor, afirmând la un alt post ceh de televiziune că băncile nu pot administra în mod realist cererile de amânare a plăţii împrumuturilor evaluând fiecare caz în parte. 

O soluţie generalizată ar putea fi implementată pe o perioadă de 3-5 luni, iar reglementările care obligă băncile să-şi creeze rezerve pentru împrumuturile neperformante (NPL) ar putea fi relaxate, a explicat guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei.

Asociaţia Bancară din Cehia (CBA) a anunţat că încă nu a văzut propunerea. 
“Informaţia este nouă pentru noi. Putem doar spera că propunerile nu au în vedere doar impactul pe termen scurt, ci şi pe termen lung”, a declarat purtătorul de cuvânt al CBA, Monika Petraskova.

Tomas Salomon, directorul uneia din cele mai mari bănci din Cehia, Ceska Sporitelna, subsidiara Erste, şi-a exprimat rezervele privind propunerea.

“Suntem convinşi că pandemia nu a afectat, în mod cert, toţi clienţii băncilor … nu considerăm că aplicarea unei soluţii generalizate de amânare a ratelor ar fi eficientă din punct de vedere economic”, a declarat Salomon.

Principalul sindicat din Cehia a avertizat că economia ţării, puternic dependentă de exporturi şi de industrie, se va contracta cu 5-8% anul acesta, dacă criza durează trei luni.

În Republica Cehă, o ţară cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, erau duminică confirmate 2.663 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 13 decese, potrivit Agerpres. Autorităţile de la Praga au închis frontierele, şcolile şi majoritatea magazinelor în încercarea de a încetini răspândirea virusului.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021