Update articol:
Raport ASF

Numai cinci acțiuni au dat peste 80% din rulajul BVB, în primul trimestru

*ASF: Sectorul bancar și cel energetic rămân cele mai bine reprezentate în topul lichidității bursiere
*Tranzacțiile cu acțiuni Banca Transilvania – 41% din lichiditatea BVB în primul trimestru

Peste 80% din lichiditatea Bursei de Valori București, în primul trimestru al anului, a venit din tranzacționarea a numai cinci emitenți – Banca Transilvania, BRD – Groupe Société Générale (BRD), Fondul Proprietatea (FP) Romgaz (SNG) și OMV Petrom (SNP), potrivit Raportului pe primele trei luni, publicat de Autoritatea de Suptaveghere Financiară (vezi tabel).

La 31 martie 2019, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acțiuni au fost tranzacționate la BVB pe piața principală (Regular) se situează Banca Transilvania (TLV) care deține o pondere de circa 41% din valoarea totală tranzacționată. Pe următoarele poziții din acest top s-au clasat BRD – Groupe Société Générale (BRD), Fondul Proprietatea (FP) Romgaz (SNG) și OMV Petrom (SNP).

Astfel, primii cinci emitenți au pondere de 82,16% din valoarea tranzacționată la BVB, în primel trei luni.

ASF notează că sectorul bancar și cel energetic rămân cele mai bine reprezentate în topul lichidității bursiere.

În topul emitenților după valoarea tranzacționată pe piața principală (doar acțiuni), primele cinci companii își mențin pozițiile fruntașe de-a lungul ultimelor perioade analizate. Din altă perspectivă, 20 din cei 79 emitenți care au realizat tranzacții pe piața principală în trimestrul analizat au cumulat un total de 98% din valoarea tranzacțiilor efectuate (doar acțiuni), mai arată Autoritatea.

Valoarea totală tranzacționată pe piața BVB a fost de 2,79 miliarde lei în trimestrul I al anului 2019, aproximativ 97% din valoarea totală a tranzacțiilor derulate la BVB, restul fiind derulate pe SMT (sistem alternativ). Se remarcă faptul că trimestrul I al anului 2019 a înregistrat cea mai scăzută valoare tranzacționată pe piața BVB comparativ cu același trimestru din anii 2017 – 2018.

Toți indicii bursei românești au înregistrat evoluții pozitive în primul trimestru al anului 2019, comparativ cu 31 decembrie 2018, potrivit Raportului citat. Indicele BET, indice de referință care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a consemnat o creștere de 9% la 31 martie 2019 comparativ cu finalul anului 2018. Indicele BET-NG, cel care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB care au ca domeniu principal de activitate energia și utilitățile aferente, au încheiat primul trimestru din anul 2019 cu cea mai ridicată creștere, de 14%. Cea mai diminuată rată de creștere a fost de 3% aferentă indicelui BET-FI, care surprinde evoluția societăților de investiții financiare și a altor entități asimilabile acestora. De asemenea, indicele ROTX, dezvoltat de BVB împreună cu Bursa de Valori din Viena, a consemnat un avans de 10% la 31 martie 2019 față de finalul anului 2018.

Indicii BET și BET-TR surprind acum evoluțiile acțiunilor a 16 companii: Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Bursa de Valori București, CONPET, Alro, Digi Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Purcari și Sphera Franchise Group.

În primele trei luni ale anului 2019, cea mai mare tranzacție cu acțiuni derulată la BVB a fost efectuată în luna ianuarie, cu acțiuni emise de către Banca Transilvania.