Update articol:

OTP Asset Management a lansat podcastul Atlasul Banilor, cu informații esențiale despre investiții

OTP Asset Management a lansat podcastul Atlasul Banilor, un maraton în 10 episoade fulger cu informații esențiale despre investiții

Dan Popovici, CEO și Adrian Anghel DCEO OTP Asset Management România, ne-au prezentat proiectul. Financial Intelligence va prelua pe site și canalele de social media podcastul Atlasul Banilor.

***

Ce reprezintă proiectul Atlasul Banilor?

Dan Popovici: Am realizat proiectul Atlasul Banilor în colaborare cu colegii din OTP Bank România, ca o nevoie la realitățile actuale de comunicare cu publicul larg. Începând cu anul 2015, ne-am implicat activ pe zona de educație financiară, alături de diferiți parteneri din piață, de autorități și media, cu scopul de a crește gradul de  conștientizare cu privire la economisirea prin fonduri de investiții. În 2019, am primit bucuroși Premiul special pentru educație financiară, distincție acordată de către ASF România, pentru implicarea în cele mai multe inițiative și parteneriate de educație financiară, în cadrul celei de-a III-a Gale a Premiilor EduFin. Dacă vreți, în cele din urmă, podcastul vine ca o completare a articolelor recurente prezentate pe blogul nostru, începând cu anul 2017.

Ce vă propuneți cu acest proiect?

Adrian Anghel: M-aș bucura să conving cât mai multe persoane să înceapă să economisească, și cât mai sănătos cu putință. Mă bucur că discuțiile despre economisire au devenit mult mai populare în ultimii ani, dar când mă uit în jur, observ că e mult loc de mai bine.

Mulți investitori mai tineri au început direct cu active foarte volatile, vor îmbogățire cât mai rapidă. Eu cred că e preferabilă varianta în care facem bani încet și sigur. Și despre asta e vorba în acest podcast, despre cum facem să ne creștem șansele de câștig când economisim sau investim. Când vom trage linie, o să vedem cât de simplu și de elegant poate fi acest proces de a fi investitor și cum oricare dintre noi îl poate face cu succes.

Ce subiecte vor fi abordate în podcasturi?

Dan Popovici:  Acest prim sezon, format din 10 episoade va fi ca un puzzle privind principii de succes în investiții și de economisire sănătoasă.

Conceptul de la care am pornit este de a oferi, în cel mai scurt timp posibil, în cazul de față, 8 minute, doza de informație necesară pentru următorii pași în investiții, ai celor care ne ascultă.

Proiectul a fost un challenge mai ales din punctul de vedere al timpului pe care ni l-am propus. Cred că oricine poate să înțeleagă că atunci când ești pasionat și te dedici unui  domeniu, așa cum suntem noi de investiții, iar zi de zi, oră de oră, urmărim piețele financiare de pe tot globul, tranzacționăm, facem strategii și urmărim cu sufletul la gură mișcările de pe piețe, credeți-ne că ne este greu să ne “îmblânzim” entuziasmul și să fim foarte conciși. Însă cred că cel mai important element în ecuație este chiar ascultătorul nostru, cel care are timp liber limitat și care își dorește o informație cât mai comprimată, utilă și bazată pe expertiză. Din acest punct de vedere credem că merită tot efortul.

Așadar, invităm publicul să ne urmărească cele 10 episoade-fulger în care vom prezenta aceste scurte pastile de investiții și ne vom plimba pe tot globul pentru a descoperi oportunități de investiții pentru orice persoană.

Cum ne protejăm de efectele inflației?

Adrian Anghel: În principiu, suntem obișnuiți să muncim din greu pentru bani. Acum cred că e timpul să învățăm să punem banii să muncească din greu pentru noi. Din fericire, niciodată în istorie nu a fost mai simplu să facem asta, iar în acest podcast vom vedea multe oportunități de investiții, astfel încât nu numai să batem inflația, dar și să obținem avere ușor și sigur. Așa cum spunem și în cadrul primului episod, pentru a îți proteja economiile de efectele inflației trebuie ca acestea să producă pe termen mediu și lung randamente cel puțin egale cu rata inflației. Istoria ne-a demonstrat că acțiunile și fondurile cu componentă de acțiuni sunt una dintre principalele soluții în acesta ecuație.

De la ce nivel de venit/economisire trebuie să ne punem problema protejării de inflație?

Adrian Anghel: Inflația ne afectează pe oricare dintre noi, a făcut-o și ieri, și azi și o va face și mâine. Nu mă credeți? Cum a evoluat coșul vostru de cumpărături în ultima perioada? Așadar indiferent de sume, trebuie să găsim soluții pentru această problema universală. Aș spune că inflația este cu precădere o problemă a celor mai săraci, deoarece cei bogați știu să se protejeze de ea și au deja averea investită în active care să-i protejeze de inflație. În definitiv, nu contează câți bani ai economisit până acum și nu contează câți bani poți să economisești lunar. Ce contează cu adevărat este să începi cu acea suma pe care ți-o permiți, fără să schimbi dramatic stilul de viață cu care ești obișnuit. Cu atât mai mult cu cât, în cazul celor mai multe fonduri de investiții poți începe cu doar 50 de lei.

Ce oportunități de investiții există acum în România?

Adrian Anghel: Evident că prima oportunitate care ne vine în minte este piața imobiliară. Este primul gând, mai ales acum că pare efervescentă din nou. Însă nu e singura, și cu siguranță nu e cea mai accesibilă. Și aici trebuie să spunem că avem și o piață de capital în plină expansiune, o mulțime de companii interesante și niște randamente anterioare spectaculoase. Un singur exemplu: numai anul acesta indicele BET a adus un randament de peste 25%. Însă credem că mai există potențial și de creșteri viitoare, pe măsură ce revenirea economică își va atinge potențialul.

Apreciați că sunt mai avantajoase investițiile în România decât cele pe piețele străine? De ce?

Adrian Anghel:  Cu siguranță, dintr-un anumit punct de vedere aș zice că sunt avantajoase: suntem mai apropiați de companiile românești decât investitorii străini, vorbim limba managementului, consumăm produsele lor, citim știrile despre ele, astfel încât avem capacitatea de a înțelege mai bine ce se întâmplă cu economia noastră și cu companiile românești. Și cum de la economia românească se așteaptă să performeze peste media economiilor europene, înseamnă că și companiile românești au potențial de creștere, și noi ca investitori în ele. În același timp, unul dintre “ponturile” date în acest podcast este diversificarea, și atunci, și noi ca investitori trebuie să avem portofolii diversificate. Ce înseamnă asta? Că ar trebui să avem investiții și în România, dar și în Europa, America, Asia, etc. Și asta vom descoperi împreună în Atlasul Banilor, ce oportunități prezintă fiecare zona de pe glob la care ne-am oprit.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (24/09/2021)

Raport consolidat - S1 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/09/2021)

Informatii referitoare la desfasurarea AGA din 29 septembrie 2021

ELECTROMAGNETICA SA (ELMA) (24/09/2021)

Numire Administratori provizorii