Update articol:

Parlamentul Spaniei nu aprobă anchetarea fostului rege Juan Carlos

Parlamentul Spaniei a respins marţi o cerere a mai multor partide de a se deschide o anchetă împotriva fostului rege Juan Carlos, transmite Reuters. Este a doua oară în ultimii doi ani când legislativul de la Madrid refuză să accepte investigarea fostului suveran.

Partidul Unidas Podemos – care face parte din coaliţia guvernamentală alături de formaţiunea socialistă a premierului Pedro Sanchez – şi partide mici de extremă stânga au cerut o anchetă în urma unor informaţii publicate săptămâna trecută de ziarul elveţian La Tribune de Geneve. Cotidianul a scris că Juan Carlos a primit în urmă cu 12 ani, când era încă rege, 100 de milioane de dolari de la regele Arabiei Saudite, iar ulterior i-a dat 65 de milioane de dolari afaceristei Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Relaţia apropiată cu aceasta a dus la abdicarea lui Juan Carlos în 2014.

Surse a căror identitate nu este dezvăluită de publicaţia citată afirmă că un procuror din Elveţia anchetează originea transferului bancar către Sayn-Wittgenstein. Aceasta susţine că banii i-au parvenit printr-o fundaţie din Panama. Atât procuratura din Geneva, cât şi cancelaria fostului rege au refuzat să comenteze.

Conform unui comunicat trimis agenţiei EFE de Robin Rathmell, avocatul afaceristei implicate, aceasta a primit de la Juan Carlos un “cadou nesolicitat” pentru ea şi pentru fiul ei. “Donaţia a fost documentată foarte clar drept cadou, iar firme profesioniste de servicii şi bănci au verificat conformitatea şi au efectuat demersurile necesare privind fondurile”, a arătat avocatul.

Socialiştii s-au opus anchetei pe motiv că, potrivit Constituţiei Spaniei, monarhul beneficiază de imunitate absolută, fiind deci “inviolabil”. “Sunt surprins că există partide politice care cer din nou o comisie de anchetă, deşi ştiu că nu există posibilităţi constituţionale pentru aşa ceva”, a declarat în parlament Adriana Lastra, purtătoare de cuvânt a Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), potrivit Agerpres.

Conducerea legislativului a respins cererea de anchetă prin voturile PSOE şi ale formaţiunilor de dreapta Partidul Poporului şi Vox, după ce juriştii Camerei au apreciat că demersul nu este legal.

Anchetă în Elveţia: Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva; o mare parte din bani a fost dată amantei

Susţinătorii anchetei sunt aliaţi ai premierului Sanchez, de care acesta are nevoie pentru a-şi asigura majoritatea şi a putea promova legi. “Acestea sunt diferenţe între cele două partide despre care suntem lămuriţi. Sunt divergenţe discutate şi convenite, deci nu vor însemna ieşirea de la guvernare”, a precizat un purtător de cuvânt al Podemos.

BVB | Știri BVB

VRANCART SA (VNC) (18/08/2022)

Intalnire investitori si analisti - Sem 1 2022

CONPET SA (COTE) (18/08/2022)

Hotararea AGOA 18.08.2022

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/08/2022)

Listare produse structurate pe pietele regionale

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/08/2022)

Teleconferinta Investitori de Retail - Rezultate Financiare Semestrul I, 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (18/08/2022)

Convocare AGA O & E 22.09.2022(23.09.2022)