Update articol:

Percheziții la patru bănci din Grecia, într-o anchetă privind posibile practici de cartel în ceea ce privește impunerea de comisioane

Inspectorii Comisiei de Concurență din Grecia au descins, joi, la sediile celor patru bănci sistemice ale țării (Alpha, NBG, Piraeus și Eurobank) și al Asociației Bănclor Elene, ca parte a investigației asupra unor posibile practici de cartel în ceea ce privește impunerea de comisioane, au declarat surse, citate de Ekathimerini.com.

Pentru a dovedi coluziunea băncilor, autoritățile trebuie să găsească dovezi care să demonstreze că au avut loc întâlniri între directori din cele patru bănci care au convenit asupra modului de creștere a comisioanelor

Anticipând presiunea guvernamentală, creditorii au anunțat, săptămâna trecută, că îngheață comisioanele clienților pentru o serie de servicii bancare, cel puțin până la sfârșitul anului.

Băncile și-au majorat recent comisioanele pe aproape toate serviciile și tranzacțiile clienților, în efortul de a compensa pierderile din scăderea dobânzilor.

Surse din piață au spus că ar putea exista dovezi despre posibile practici de cartel în modul în care băncile au impus comisioane pe cardurile de credit, utilizarea ATM-urilor,  eliberare de PIN și serviciile bancare online.

Primul ministru Kyriakos Mitsotakis a obținut promisiunea băncilor din țară de a-și revizui politica cu privire la comisioane, în cadrul unei reuniuni din 25 octombrie, menționând că „aceste creșteri nu sunt justificate”.

Șeful Comisiei de Concurență a țării, Ioannis Lianos, le-a spus parlamentarilor de la Movement for Change (KINAL), într-o ședință din 18 octombrie, că autoritatea a lansat o anchetă privind comisioanele bancare în iulie.