Update articol:
Sentință a Curții de Apel Pitești, în cazul Harinvest:

BCR, obligată să plătească Harinvest suma de 19,7 milioane lei, după ce instanța a anulat o serie de tranzacţii “sell out” (Actualizare)

Sursa Pixabay

ACTUALIZARE- BCR: Nu există niciun motiv legal sau de orice altă natură care ar putea să justifice decizia ca BCR să acopere frauda operată exclusiv de Harinvest

BCR ne-a transmis:  “Firma Harinvest și-a fraudat clienții, iar apoi a intrat în insolvență. Lichidatorul judiciar al Harinvest a formulat o solicitare complet nejustificată, de a obliga contrapartida tranzacțiilor ascunse și ilegale ale Harinvest să plătească cuantumul operațiunilor fraudulente ale companiei. BCR a operat ca o contrapartida și un market maker dator să asigure lichiditate pe instrumente ale pieței de capital. Nu există niciun motiv legal sau de orice altă natură care ar putea să justifice decizia ca BCR să acopere frauda operată exclusiv de Harinvest. Nu putem fi de acord cu această decizie și vom utiliza toate căile legale împotriva deciziei.”

——————

Curtea de Apel Pitești a decis, ieri, anularea unei serii de tranzacţiil “sell out” dintre BCR și Harinvest Râmnicu Vâlcea şi a obligat BCR să plătească debitoarei Harinvest SA suma de 19,7 milioane lei, ca efect al repunerii în situaţia anterioară.

Acum cinci ani, brokerul din Râmnicu Vâlcea a ratat decontarea unei tranzacţii, după care a ieşit la iveală că, timp de un an, Harinvest recursese la vânzări forţate (sell out), operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate. Așa s-au trezit fără acțiuni și bani în conturi numeroși investitori, dar și persoane care nu au avut niciodată vreo legătură cu vreun broker.

Contrapărți pentru Harinvest la vânzările forțate au fost BCR și SSIF Broker, care au fost sancționate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care, totodată, a închis societatea Harinvest, în decembrie 2013. Sancțiuni au fost acordate și Depozitarului Central.

Curtea de Apel Pitești a dispus: “Admite excepţia lipsei de interes în formularea apelului debitoarei prin administrator special şi respinge apelul acestuia ca lipsit de interes. Admite apelul lichidatorului judiciar. Schimbă în parte sentinţa în sensul că admite cererea lichidatorului judiciar, anulează tranzacţiile sell out contestate, intervenite între Harinvest SA şi BCR SA şi o obligă pe pârâta BCR SA să plătească debitoarei Harinvest SA suma de 19.716.233,40 lei, ca efect al repunerii în situaţia anterioară. Menţine sentinţa în ceea ce priveşte dispoziţiile referitoare la stabilirea şi plata onorariului de expert. Respinge ca nefondat apelul BCR SA. Definitivă”.

Potrivit unui investitor, este vorba despre 72 de vânzări forțate.

ASF a sesizat organele de cercetare competente, după ce a constatat acţiuni de manipulare a pieţei de capital, în cazul Harinvest. Potrivit investitorilor, procurorii nu au început încă urmărirea penală, în caz.

Cazul Harinvest, nesoluționat de cinci ani

“Furturi de acțiuni ca la Harinvest sunt posibile oricând, din cauza prevederilor Codului Depozitarului Central”

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (29/10/2020)

Erata - Hotarari AGOA din 29.10.2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (29/10/2020)

Notificare prag detineri/vot >5%

MUNICIPIUL BACAU (BAC26B) (29/10/2020)

Plata cupon 45, rambursare rata principal 44 & calcul rata dobanda pentru cuponul 46

MUNICIPIUL BACAU (BAC26A) (29/10/2020)

Plata cupon 49, rambursare rata principal 47 & calcul rata dobanda pentru cuponul 50

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (29/10/2020)

Semnare documente relationate de suplimentarea unui credit sindicalizat